Jogsértésnek minősítette a választási bizottság a Fidesz hódmezővásárhelyi jelöltjének kamuprofilos szavazatvásárlását

2019. szeptember 9., 17:30

Szerző:

Orosz kamuszavazatokkal akarta megnyerni a Fidesz által támogatott jelölt a hódmezővásárhelyi facebookos szimpátiaszavazást, de a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kifogását követően végül a megyei választási bizottság is úgy találta, hogy ez kampánytevékenységnek minősül, és sérti a választás alapelveit is – írja a hvg.hu.

Daru Árpád egy internetes szavazást hekkelt meg. A Vásárhelyiek a változásért Facebook-csoport augusztus végén indított szavazást, hogy kiderüljön, ki a szimpatikusabb belvárosi jelölt, Mester János, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, vagy Daru Árpád, a Szeretem Vásárhelyt Egyesületé, akit a Fidesz is támogat. Mester jelentős előnyre tett szert, de Daru hamar ledolgozta hátrányát. A rá szavazók között viszont feltűnően sok volt az orosz, női profil, amelyek kamuprofilnak tűntek.

Daru maga is elismerte, hogy ő maga vásárolt egy cégtől olyan szolgáltatást, ami kamuszavazatokat küldött neki. Elmondása szerint jó tréfának szánta, hogy megfordítja a szavazást, és arra is rá akart mutatni, milyen könnyű a szavazást befolyásolni.

A Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) először úgy gondolta, a Facebookon zajló szavazás nem kampánytevékenység, mert magánszemélyek hozták létre, de a TASZ fellebbezett. A bizottság elfogadta azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is. 

A TVB megállapította a jogsértést, és eltiltotta Darut a további jogsértésektől.

Fotó: Facebook/Daru Árpád

Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza szerint a mai világban választások dőlnek el a közösségi médiában megjelenő üzenetek alapján. Hozzátette, hogy a TVB is felismerte, hogy felértékelődött az online felületek szerepe, és azt is, hogy ezzel ugyanúgy szükséges foglalkozni, mint az offline kampányolással.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.