Furcsa indokkal magyarázta meg a kormány, miért marad a veszélyhelyzet vége után is az ingyenes parkolás

2020. június 16., 21:34

Szerző:

A DK-s Oláh Lajos írásbeli kérdéssel fordult Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy megkérdezze, "Miért tart tovább a díjmentes parkolás, mint a veszélyhelyzet?" - írta a hvg.hu.

Gulyás helyett Orbán Balázs államtitkár válaszolt, aki azt írta, hogy a kormány "a humánjárvány terjedésének csökkentése érdekében döntött arról, hogy az ország egész területén ingyenessé teszi a parkolást. Tettük ezt azért, hogy a közösségi közlekedéssel együtt járó kontaktusszámot csökkentsük és a gépjárművel munkába járók költségeit mérsékeljük".

Orbán szerint  a kormány által meghozott intézkedések és a járvánnyal szembeni védekezés eredményesnek bizonyult, "a rendkívüli jogrendet meg lehet szüntetni".

„A jogállamisági garanciák szem előtt tartása azonban indokolttá teszi a kellő felkészülési idő biztosítását mind az állampolgárok, mind a parkolási rendszert üzemeltetők számára.

Ezt szolgálja, hogy a veszélyhelyzet tervezett megszüntetését követően kb. egy hétig, átmeneti intézkedésként – az állampolgárok érdekét és a kiszámíthatóságot szem előtt tartva – várakozási díjat július elsejéig nem kell fizetni"

– írta az államtitkár.