Oláh Lajos: Nincs nyoma annak, hogy a rendőrség az összes ajánlóívet megvizsgálta a terézvárosi választási csalás ügyében

Nincsenek nagy reményei azzal kapcsolatban, hogy a Polt Péter legfőbb ügyész által vezetett ügyészség kivizsgál majd egy olyan, fideszes érintettségű ügyet, amelyben a rendőrség felfüggesztette a nyomozást.

2019. április 4., 14:54

Szerző:

Nincs nyoma annak, hogy a rendőrség az összes ajánlóívet megvizsgálta volna a terézvárosi választási csalás ügyében – nyilatkozta a 168 Órának Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője.

Az Index nyomán megírtuk, hogy felfüggesztette a nyomozást az ügyben a BRFK, annak ellenére, hogy a rendőrség is megállapította, csaltak az ajánlóívekkel.

Az ügy előzménye, hogy tavaly Oláh Lajos, a budapesti 5. számú választókerület (Budapest VI. és VII. kerülete) országgyűlési képviselője, a helyi választási bizottság DK-s delegáltja összehasonlította a fideszes jelölt, Bajkai István és a Lévai Katalin-féle Lendülettel Magyarországért jelöltjének, Bagyó Hildának az ajánlóíveit. Kiderült, hogy 341 esetben ugyanaz a személy ajánlotta mind a két jelöltet, de az aláírások eltérnek egymástól. Ugyanez történt Zuglóban, ott is a Fidesz és a Lendülettel ajánlóívein találtak egyezéseket.

Oláh Lajos portálunknak elmondta, hogy az 5. számú választókerületben a Fidesz és a Lendülettel ajánlóíveinek csak egy részét nézték át tavaly, ám így is nagyfokú egyezést találtak az aláírások között, a már említett 341 esetben. Ezután rögtön feljelentést tettek.

A rendőrségnek átadták a Fidesz és a Lendülettel összes ajánlóívét a választókerületből, tehát nem csak azokat, amelyeken a 341 aláírást találták. A rendőrség viszont feltehetőleg csak azokkal foglalkozott. Arra nincs utalás a nyomozást felfüggesztő határozatban, hogy megvizsgálták volna a többi ívet is.

Oláh Lajos elmondása szerint az is felháborító, hogy az ajánlók között olyan személyek is szerepeltek, akik nem is szavazhattak volna. Kilenc esetben ugyanis vagy nem kerületi lakosok, vagy halottak ajánlása szerepelt, de állítólag olyan is volt, aki börtönbüntetését töltötte. A kilenc név mindkét párt, a Fidesz és a Lendülettel ívein egyaránt szerepelt.

Ez véleménye szerint felveti azt a kérdést, hogy azok, akik az aláírásokat meghamisították, milyen, feltehetően régebbi adatbázisból dolgoztak.

Azt az Index is megírta, hogy a rendőrségi határozatban nem volt nyoma annak, hogy a fideszes jelöltet, a korábban az Orbán Viktor és családja ügyvédjeként is dolgozó fideszes országgyűlési képviselőt, Bajkai Istvánt kihallgatták volna az ügyben.

Bajkai István, a kerületi Fidesz erős embere, Orbán Viktor egykori ügyvédje
Fotó: YouTube

Oláh Lajos az ügyészséghez fordul panasszal, a 168 Órának azonban azt nyilatkozta, hogy nincsenek nagy reményei azzal kapcsolatban, hogy a Polt Péter legfőbb ügyész által vezetett ügyészség kivizsgál majd egy olyan fideszes érintettségű ügyet, amelyben a rendőrség felfüggesztette a nyomozást.

A DK-s politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) is tájékoztatja az ügyről. A szervezet tavaly a magyar országgyűlési választásokat vizsgálta, jelentésükben megállapították, hogy a szavazást az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte. Megfigyelőik jelenleg Magyarországon tartózkodnak, az Orbán-kormány meghívására érkeztek. Mivel a rendőrség megállapította, hogy csalás történt, Oláh Lajos szerint nem mindössze gyanúról van szó – állítja a DK-s politikus, aki azt reméli, hogy a nemzetközi szervezet kérdőre vonja az Orbán-kormányt az ügyben.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.