Októberben kezdődik a népszámlálás

Október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. A cenzus eredményei hosszú távon alapot nyújtanak az országos, regionális és helyi társadalmi, illetve gazdasági fejlesztésekhez. A népszámláláson kötelező részt venni. A kérdőívet az interneten is ki lehet tölteni, erre október 1. és 16. között van lehetőség. Aki nem él az online válaszadás lehetőségével, azt számlálóbiztos keresi fel.

2022. szeptember 26., 11:20

Szerző:

Október 1-jén indul a 2022-es népszámlálás. Az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon végrehajtott adatfelvétel kiterjed minden személyre és lakásra. A válaszadás a népszámlálásról szóló, 2018. évi CI. törvény értelmében kötelező, emellett az adatszolgáltatás társadalmi érdek, közös ügy, hiszen a népszámlálásból kinyert adatok a mindennapokat, mindenki jövőjét befolyásoló szociális és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak – mondta sajtótájékoztatóján Dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke.

A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, valamint élet- és lakáskörülményeiről.

A népszámlálás helyi előkészítéséért és az adatfelvétel végrehajtásáért a települési, a fővárosban pedig a kerületi önkormányzatok jegyzői felelnek, a KSH szakmai felügyelete és támogatása mellett. Ők választják ki azt a csaknem 28 ezer számlálóbiztost, akik azokat a háztartásokat fogják felkeresni, akik nem töltötték ki online a kérdőívet. Ezen kívül a jegyzők felelnek arról a közel 3200 felülvizsgálóról is, akik a számlálóbiztosok tevékenységét felügyelik majd. A jegyzőknek a népszámlálás utolsó szakaszában, a pótösszeírás során is fontos feladatuk lesz: azok a személyek, akik november 20-ig sem interneten keresztül, sem számlálóbiztos segítségével nem töltötték ki a népszámlálási kérdőívet, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek eleget ennek a kötelezettségüknek – tette hozzá a KSH elnöke.

A KSH minden magyarországi lakcímre postai úton felkérőlevelet küld a napokban. A levélben a népszámlálásról szóló hasznos információk mellett egy egyedi belépési kód is található, ennek segítségével tudja minden háztartás önállóan, interneten kitölteni a kérdőívet a népszámlálás honlapján. Az adatszolgáltatás folyamata a lakáskérdőív kitöltésével kezdődik, majd annyi személyi kérdőívet kell kitölteni, ahányan az adott ingatlanban élnek. A kérdőívek online kitöltésére október 1. és 16. között, a nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül van lehetőség. Akik ezzel nem élnek, azokat október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel; ebben az időszakban már csak az ő segítségükkel lehet megválaszolni a népszámlálási kérdéseket – ismertette Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője.

(Kiemelt képünk illusztráció. Központi Statisztikai Hivatal (KSH) épülete a főváros II. kerületében, a Keleti Károly utcában. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.