Tisztított levegő és zeneszoba a miskolci magániskolában, elmaradt órák és elhúzódó felújítás várja az állami iskolában a diákokat

2019. augusztus 31., 10:46

Szerző:

Zeneszoba, saját szakács, tisztított levegő várja a diákokat a magániskolában, míg kopott padló, felállványozott falak, elhalasztott matekóra az államiban Miskolcon – derül ki a Népszava riportjából, amely egy magánintézmény gyors felépítését, és egy állami épület elhúzódó felújítását hasonlította össze.

Észak-Magyarország és Miskolc első magániskoláját, az Avalon International Schoolt pénteken adták át. Az óvodások után havi 120 ezer forint térítési díjat, az iskolásoknál 240 ezer forint tandíjat kell fizetni, nekik egy kezdőcsomagot is meg kell venniük 60–70 ezer forintért.

Nemcsak az iskola filozófiája szokatlan a magyar közoktatás keretei között, mivel a nyitottságra, a globális világszemléletre, a környezet fenntarthatóságára és az egymás megértésére, befogadására épülő Cambridge-i rendszert alkalmazzák majd. Maga az épület is unortodox módon épült fel, ugyanis rekordgyorsasággal, mindössze öt hónap alatt húzták fel az 5000 négyzetméteres alapterületű új, angol stílusú épületet, amelynek a környezetét is rendbe tették.

Az épület berendezése is modern.

Az óvodásokat okostábla, tornaszoba, fejlesztő terem, külön folyosói játszósziget várja. Az iskolásoknak zeneterem, számítástechnika- és fejlesztő tanterem, természettudományi labor, alkotószoba áll rendelkezésre. Az udvaron külső tantermek, tanulószigetek, kertészkedéshez magas ágyások vannak. A levegőt mindenütt hűtik és tisztítják, a konyhán saját szakácsok főznek majd, tudományosan összeállított étrend szerint. Van emellett kosár- és kézilabdapálya, könyvtár, illetve színházterem is.

Átadták a miskolci nemzetközi iskolát
Fotó: MTI/Vajda János

Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta a lapnak, hogy maga az iskola kétmilliárd forintból épület fel, amelyet teljes mértékben a Hell Csoport finanszírozott. Igaz, a magyar állam 2020-ban plusz 300 millió forinttal járul majd hozzá az iskola működéséhez.

Ennek a pénznek kétharmadából korszerűsítik a magániskolától alig tíz kilométerre lévő, állami fenntartású szirmabesenyői általános iskolát. Ide korábban még 600 gyerek járt, most kétszázhatvanan kezdik a tanévet idén.

Miután a kivitelezők nem végeztek határidőre az épület korszerűsítésével, a gyerekek az első héten úgynevezett alternatív programokon vesznek majd részt. Így matekóra helyett pályaorientációs foglalkozásokat, egészségnapot, erdei iskolát tartanak és kirándulnak.

A pedagógusok az igazgatónő utasítására nem nyilatkoztak, csak annyit mondtak, hogy minden rendben lesz, és ha nem is a szokásos időpontban, de egy héttel később remélhetőleg megkezdhetik a tanítást.

Egy tanárnő annyit megjegyzett a lapnak, hogy az már nem zavarja, ha a külső falakon dolgoznak, mert tavaly is így tanították végig majdnem az egész tanévet, csak belül legyen kész, majd hozzátette, hogy innen szép nyerni.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.