A köznevelési helyettes államtitkár szerint nagy szerencse a tanárhiány, mert így el tudnak helyezkedni a pályakezdők

2019. szeptember 3., 15:04

Szerző:

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár megmutatta, hogyan lehet optimistán szemlélni a magyarországi pedagógushiányt. Maruzsa Zoltán volt a vendég a Hír TV hétfő esti és a közmédia kedd reggeli műsorában, ahol arról is kérdezték, van-e pedagógushiány Magyarországon. A parádés választ a 444 vette észre.

Maruzsa Zoltán az M1-en elmondta, hogy pontos adatokkal ugyan nem készült, de „a probléma egyfelől persze kihívás, hiszen minden egyes településen pont a megfelelő pedagógus pótlása, az okozhat nehézségeket, de rendszerszinten egyébként megvan az az állomány, ami képes a feladatok ellátására”. Hozzátette, bízik abban, hogy feladat ellátatlanul nem marad a magyar köznevelésben.

A Hír TV-ben tett kijelentése ennél tovább ment.

– Sőt, szoktam azt is mondani, hogy több ezer ember végez az egyetemeken, ha nem lenne kiírva több ezer álláshely adott esetben, volt olyan kérdés, ami hétszáz óvodapedagógus álláshelyre kérdezett rá nálunk, ezernégyszázan végeznek. Nagy szerencse, hogy van hétszáz kiírt álláshely

– közölte a helyettes államtitkár. 

 

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás nemrég azt mondta, ha ha így folytatják, 10–15 év múlva nem lesz pedagógus, és nagyon kevesek luxusa lesz az állami oktatás.

Azt a Népszava írta meg múlt héten, hogy a közigazgatási álláskereső portálon még egy héttel a tanévkezdés előtt is több mint 1700 pedagógust kerestek. Volt olyan iskola, ahol nyolc tanári álláshelyre vártak jelentkezőket. 

A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar előrejelzése szerint ráadásul 60–70 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt a következő 15 évben, utánpótlás pedig alig várható.