Vidnyánszkyék felfüggesztik az SZFE-n az oktatást a higiéniai és tűzvédelmi szabályokra hivatkozva

2020. október 30., 17:41

Szerző:

A Színház és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) felügyelő alapítvány kuratóriuma úgy döntött, felfüggeszti az oktatási tevékenységet az SZFE-n, ugyanis szerintük az egyetem épületeiben nem érvényesülnek az alapvető higiéniai, valamint tűz- és balesetvédelmi szabályok – írja a 444.

A kuratórium Rátóti Zoltán által aláírt közleményében az szerepel, hogy „jelentős problémát okoz, hogy az általunk megismert adatok alapján az Egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek, a higiéniás viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése”.  

Szerintük ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatóak.

A kuratórium értesítette erről az Oktatási Hivatalt, ami végzésben szólította fel a kuratóriumot „az egyetemen kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére”. Ezért függesztette fel a kuratórium az oktatást az őszi szünet után egészen „a helyzet tisztázásáig”.

A kuratórium tárgyalásra is hívta a tanárok és a diákok képviselőt, azaz „az Upor László által vezetett max. 3 fős tanári, és a Csarnai Mihály által vezetett max. 3 fős hallgatói delegációkat” 2020. november 2-án 11:00 órára a Bajor Gizi Színészmúzeumba. Az egyeztetésen a kuratórium képviselői és az egyetem új vezetői is jelen lesznek, de bármelyik tárgyalófél hiányában az egyeztetést eredménytelennek tekintik. „Az esemény nem lesz nyilvános, az ott elhangzottakról ugyanakkor jegyzőkönyv készül” - írták.