Offshore-gyanúba keveredett politikust küld a DK a Parlamentbe

Ráczné Földi Juditot küld a parlamentbe a Demokratikus Koalíció a haláleset miatt megüresedett képviselői helyre. A Momentum politikusa máris kiakadt azon, hogy Rácznéról korábban megírták a lapok: annak ellenére voltak offshore-érdekeltségei, hogy azt korábban tagadta. 

2023. február 14., 09:33

Szerző:

Kordás László országgyűlési képviselő tragikus halála miatt a Demokratikus Koalíciónak döntenie kellett a 2022-es országgyűlési választáson szerzett listás mandátum sorsáról. A DK Elnöksége azt a döntést hozta, hogy a jövőben Ráczné Földi Judit fogja betölteni a megüresedett országgyűlési mandátumot – írja a Demokratikus Koalíció szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében. 

Ráczné Földi Judit közgazdász, 10 éve a Demokratikus Koalíció tagja, 2015 óta pedig székesfehérvári önkormányzati képviselő. „Judit Székesfehérváron sokszor megmutatta, hogy milyen egy igazi ellenzéki politikus, de az országos politikában is bizonyította, hogy az Orbán-rendszer kérlelhetetlen ellenfele. Neve mára összeforrt a sporttámogatásokkal kapcsolatos korrupció felderítésével, hiszen éveken át pereskedett azért, hogy kiderüljön: mire költötte az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlásnevelésért Alapítvány a TAO-pénzeket. Az ő többéves munkája nélkül talán soha nem tudhatta volna meg az ország, hogy a futballra felvett közpénzmilliárdok egy részét Felcsúton libamájra és túró rudira költötték. Ráczné Földi Judit ezentúl évek óta kiemelten foglalkozik a lombikprogrammal kapcsolatos kérdésekkel és az érintett családok támogatásával – mutatja be a párt a képviselőt. 

Ráczné Földi Judit azonban nem csak a pártja által felsoroltak miatt lehet ismerős, hanem onnan is, hogy a Válasz még a választások előtt megírta róla: nemcsak képviseli, de tulajdonolja is (de a keltezés alapján a minimum, hogy nyáron tulajdonolta) a Delaware állambeli offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozást. Ráczné Földi Judit 2021. július 26-án aláírt egy előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatot, amely szerint nincs offshore vállalkozás az ő vagy a családja tulajdonában. A DK perrel fenyegette meg a lapot, és ezután a Válaszonline közleményt adott ki. Ez után tette közzé a lap a dokumentumot.

„Mivel a bizonyító irat azóta elkezdett keringeni a sajtóban, közzétesszük. (Ld. alább!) Ebből világos, hogy amit a DK-s jelölt (aki elnökségi tag is a pártban) a Telexnek nyilatkozott, jelesül, hogy semmi köze a megnevezett céghez, sőt nem is biztos, hogy hallott róla, egyszerű hazugság” – írták akkor. 

Dobrev Klára akkor azt nyilatkozta, hogy kiáll párttársa, Ráczné Földi Judit mellett.

A legújabb hírrel kapcsolatban Stummer János, a Momentum politikusa fordult a nyilvánosság előtt Gyurcsány Ferenchez, a DK elnökéhez: 

„Felszólítom Gyurcsány Ferencet, hogy vonja vissza az offshore-cégeiről hazudó DK-s politikusnő jelölését!”

– írta ki közösségi oldalára. Mint kifejtette. „Ráczné Földi Judit, a DK politikusa pontosan azt csinálta, amit a DK hivatalosan, elviekben kritizál: hazudott, csalt. Azzal, hogy a DK Rácznét jelöli a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kordás László helyére a Parlamentbe, sunyin, védhetetlenül, elfogadhatatlan módon próbálja legitimizálni a hazudozást. 

Az offshore cégeiről hazudó Ráczné Földi Judit nem lehet országgyűlési képviselő, vagy a DK nem lehet ellenzéki párt. Kedves Gyurcsány Ferenc elnök úr, legyen szíves választani!”

(Kiemelt kép: Ráczné Földi Judit, Fotó: Ráczné Földi Judit Facebook-oldala)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.