Az OECD is vizsgálni fogja a visszatartott Erasmus és Horizont+ pénzek ügyét

Megérkeztek a magyar kormány vállalásai az Európai Bizottsághoz azért, hogy az Erasmus és Horizont + egyetemi programokat a magyar alapítványosított egyetemeken is újraindítsák. A Bizottság előtt az OECD már megkezdte a magyar intézkedések és vállalások kiértékelését is.

2023. február 25., 11:45

Szerző:

Megküldte a magyar kormány az Európai Bizottságnak azokat a hivatalos vállalásokat, amelyért cserébe az egyetemi Erasmus csereprogramok és Horizont+ kutatási program magyar, vagyonkezelő alapítványi formában működő egyetemek számára való újbóli kinyitását kéri. A Portfolio.hu cikke szerint Navracsics Tibor már korábban közölte, államtitkári szinttő felfelé az alapítványi kuratóriumi tagsággal összeférhetetlenné nyilvánítanák a kormányzati pozíciót, valamint kétszer hat vében, egyszeri újraválaszthatósággal limitálnák a tagság időtartamát.

A kormány vállalásai még mindig azt jelentenék tehát, hogy az egyetemekről döntő alapítványi grémiumokból a fideszes országgyűlési képviselőknek és polgármestereknek nem kellene távozniuk. Ugyanígy tisztázatlan maradt, lehetnek-e alapítványi kuratórium tagjai a különböző miniszteri és miniszterelnöki különmegbízottak és más kormánytisztviselők, akik a minisztériumi hierarchián kívüli pozícióval rendelkeznek.

Az is korábban kiderült már, független szervezetként a vállalások értékelésébe a magyar kormány bevonta a legfejlettebb gazdaságú országok szövetségét, az OECD-t is, ők már február elején megkezdték a magyar javaslatok kiértékelését és a kormány tagajaival is folyamatosan egyeztetnek.

„Egyelőre kielégítő válaszokat várunk arra nézvést is, hogy a magyar kormány milyen módon akarja biztosítani az akadémiai függetlenséget” – közölte a Portfolióval egy, a tárgyalásokra rálátó forrásuk.

Korábban az is kiderült, a kormány március elején tervezi meghozni a visszatartott Erasmus pénzek felszabadításához szükséges intézkedéseket. Ez azonban nem jelent azonnali megoldást még akkor sem, ha a Bizottság a vállalásokat kielégítőnek tartja, az utalást ekkor is külön jóváhagyási körökben kell majd ugyanis kérelmezni.

(Kiemelt kép forrása: 168.hu)