Hiába dönt rekordokat az infláció, nem lesz nyugdíjprémium

Ahhoz, hogy az egyszeri prémiumot megkapják a nyugdíjasok, legalább 3,5 százalékos GDP növekedés kellene, de a jelenlegi előrejelzések szerint ez nulla lesz.

2023. szeptember 13., 09:31

Szerző:

Biztosan nem lesz idén nyugdíjprémium – jelentette ki Farkas András nyugdíjszakértő a Népszavának adott interjújában. A szakértő megjegyezte: a pluszpénz feltétele, hogy a GDP növekedése legalább 3,5 százalék legyen, ám a gazdaság most recesszióban van. A GDP növekedése a legoptimistább előrejelzések szerint sem haladhatja meg idén az 1,5 százalékot, már ha egyáltalán pozitív tartományban lesz ez a mutató – magyarázta. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnap nulla körüli idei GDP-növekedést említett.

Épp a nagyon alacsony idei bázis miatt jövőre viszont meghaladhatja a 3,5 százalékot, a jelenlegi kormányzati várakozás egyébként 4 százalék. Ha ez megvalósul, akkor 2024(!) novemberében is csak 10.000 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen az idősek. Farkas András megjegyezte: a nyugdíjprémium mára elvesztette a jelentőségét. Egyszeri juttatásról van szó, ami (a korrekcióval ellentétben) nem épül be az ellátásba, és amit a 2009-ben felfüggesztett 13. havi nyugdíj helyett vezettek be.

Az adható összeget és a számítást a Fidesz nem tartotta karban, nem igazította például a változó átlagnyugdíjhoz.

A szakember ettől függetlenül is úgy véli, a nyugdíjprémium a 13. havi nyugdíj 2022-től történt teljes, ráadásul felső korlát nélküli visszavezetése miatt is okafogyottá vált.

Kifogásolta azt is, hogy ha minden feltétel teljesül, akkor csaknem 2,5 millió jogosult részére kell kiosztani a prémiumot. Így az évek alatt – különösen az elszabadult infláció következtében – minimálisra zsugorodott a juttatás vásárlóértéke. Sokkal célszerűbb és méltányosabb felhasználása lenne – mondta –, ha ezt a pénzt csak a legszegényebb, körülbelül 220 ezer nyugdíjasnak osztanák el, ami így már érdemi segítséget jelentene.

Farkas András beszélt a novemberi nyugdíjkorrekcióról is a lapnak. Noha a KSH múlt héten közölt inflációs adatai alapján megjelentek már számítások arról, hány százalék kiegészítést kaphatnak majd novemberben az idősek, az valójában még nem tudható.  A végső válaszra októberig várni kell, ekkor jelenhet meg a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésről szóló kormányrendelet. 2020-ban október 21-én, 2021-ben október 6-án, 2022-ben október 5-én történt a bejelentés.

(Kiemelt kép: MTI)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően a belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.