A nyugdíjasok szervezete nekiesett a kormánynak

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa azt követeli a kormánytól, hogy az idei évre tervezett 15 százalék inflációs cél felülvizsgálata mellett, soron kívül 3 százalékkal emelje meg a nyugdíjakat. 

 

2023. április 17., 14:59

Szerző:

A hatályos jogszabályok szerint „a nyugdíjak reálértékét biztosítani kell”, ezért a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) azt követeli a kormánytól, hogy az idei évre tervezett 15 százalék inflációs cél felülvizsgálata mellett, soron kívül 3 százalékkal emelje meg a nyugdíjakat – írja az mfor

A NYUSZET 2023. június 1-jével – januárig visszamenőleg – soron kívül 3 százalékos nyugdíjemelést követel és az előző két évben elmaradt 1,5 százalékos nyugdíjkiigazítást is soron kívül visszamenőlegesen fizesse meg. 

A szervezet aggodalmát fejezte ki a KSH márciusi gyorsjelentése miatt, miszerint a nyugdíjas infláció az első három hónapban 27,4, 26,9, illetve 26,7 százalék volt, azaz messze nem csökken olyan mértékben, mint azt a kormányzat láttatni szeretné.

Az idős korosztály jelentős része egyre nehezebb helyzetbe kerül, az Európai Unióban kiugróan magas hazai infláció, és ezen belül az alapvető élelmiszerek évtizedek óta nem látott drágulása miatt. 

A szervezet közleményében úgy fogalmaz, hogy „a 13 évvel ezelőtti közel 70 százalékos arány mára 50 százalék alá csökkent, ami egyértelműen alátámasztja a nyugdíjasok elszegényedését, gazdasági lecsúszását.”

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI Fotó: Varga György)