Van olyan budapesti kerület, ahol kétszer annyi a nyugdíj, mint Kisteleken

Több százezres eltérés van a nyugdíjak között.

2024. április 18., 12:10

Szerző:

Idén januárban az öregségi nyugdíj átlagos összege Budapesten 275 667 forint volt, ami az országos átlagot 45 ezer, a legalacsonyabb vármegyei értéket, Bács-Kiskun vármegye átlagát 70 ezer forinttal haladta meg – írja az ATV. A statisztikai hivatal „Nyugdíjak és egyéb ellátások” című kiadványa szerint az országos átlagnál nagyobb összegű ellátást folyósítottak még Fejér, Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyében, ugyanakkor 207 ezer forintnál kevesebbet Bács-Kiskun, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

A főváros mellett Pest vármegye hat járásában, valamint a Tiszaújvárosi, a Veszprémi és a Székesfehérvári járásban érte el a 250 ezer forintot az ellátás összege. A dél-alföldi Mórahalmi, Kisteleki, Kiskőrösi és az észak-alföldi Csengeri járásban ugyanakkor 180 ezer forint alatt maradt az öregségi nyugdíjak átlaga. Az országos minimum a Kisteleki járásbeli 173 560 forint. (A KSH interaktív térképe járásonként tünteti fel az átlagnyugdíj értékét.)

Budapest kerületei közül a XII. kerületben volt a legmagasabb a nyugdíj (315 850 forint), a XX. kerületben pedig a legalacsonyabb (251 021 forint) az átlagos öregségi nyugdíj.

A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 2024 januárjában, a nyugdíjemelést követően átlagosan 211 819 forintot kaptak teljes ellátásként (a fő és a kiegészítő ellátás együttes összege), 11 százalékkal többet, mint az előző évben. Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forintot tett ki, a férfiak ellátása – összefüggésben a jellemzően hosszabb szolgálati idővel és a magasabb keresettel – több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét – írja az Üzletem.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.