Mennyi lesz a nyugdíj? Így számolnak a dolgozók

Óriási a különbség a fiatalok és az idősek között: míg az utóbbiak magasabb összeget remélnek a nyugdíj kapcsán, a fiatalok kevésbé számolnak az állami ellátással. Van is rá okuk.

2024. augusztus 25., 12:02

Szerző:

Nyugdíjként jelenlegi nettó fizetésük 50 százalékával kalkulálnak a magyarok – derül ki egy friss felmérésből. Nagy azonban a szórás. A fiatalabbak és a jobban keresők kevéssé számolnak azzal, hogy idős korukban az állami nyugdíjból fognak megélni – írja a haszon.hu.

Minél idősebb valaki, annál nagyobb nyugdíjat remél

Minél idősebb valaki, annál bizakodóbb, azaz fizetésének annál nagyobb arányát reméli megkapni havonta. A K&H Bank felmérése szerint a válaszadók átlagosan 50 százalékra számítanak a jelenlegi fizetésükhöz képest. A falvakban élők pesszimistábbak, ők arra azzal kalkulálnak, hogy mostani nettójuknak csak a 44 százalékához jutnak hozzá. A megkérdezettek 7 százaléka semmilyen ellátásra nem számít.

Az ötveneseknél nagyobb, 72 százalék azok aránya, akik főként az állami nyugdíjukra számítanak, míg a negyveneseknél és a harmincasoknál 60 százalék körül mozog ez az adat. A budapestieknél alacsonyabb (54 százalék) a vidékieknél magasabb (73 százalék) azok aránya, akik úgy érzik, az állami nyugdíjnak lesznek kiszolgáltatva idős korukra.

A magasabb jövedelműek, a jól képzettek kevésbé érzik úgy, hogy az állami nyugdíjukra lesznek utalva – írja a lap.

Csaknem félmillió magyar nyugdíjas van veszélyben – lépni kellene

Szomorú számok láttak napvilágot: több százezer magyar nyugdíjas van veszélyben: a számuk pedig egyre csak nő.

Magyarországon 1,872 millió embert, a lakosság 19,7 százalékát fenyegeti az elszegényedés és társadalmi kirekesztődés veszélye friss adatok szerint. Az Európai Unión belül 94,638 millió lakost érint ez a probléma, arányuk némileg csökkent, 21,4 százalékra. A 18 év alatti magyar fiatalok 24,4 százaléka, a nyugdíjasok 21,3 százaléka érintett, arányuk 2022-ről 2023-ra emelkedést mutat – írja a Pénzcentrum.

Az EU-ban magasabb volt az arány tavaly a magyarországinál: 21,4 százalék, ez 0,2 százalékponttal kevesebb, mint 2022-ben, a 2019-es állapotokhoz képest viszont még mindig valamivel magasabb. Magyarország nincs is a legrosszabb arányt felmutató országok között: a románoknál, bolgároknál, szerbeknél sokkal rosszabb a helyzet, de előttünk vannak például a spanyolok, görögök, németek, franciák és horvátok is. Az arány a cseheknél és szlovéneknél a legjobb, a 15 százalékot sem éri el.

A friss, 2023-as adatok szerint Magyarországon az idősödő, 65 év feletti korosztályban 402 ezer lakost érint az elszegényedés veszélye – így a 2022-es adatokhoz képest a teljes lakosságban ez 7 százalékos, az idősek körében 17,9 százalékos emelkedést jelent.

További részleteket itt olvashat.

(Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)