Nyolcezer fölött az új fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 245-en haltak meg covidban Magyarországon, kórházi ápolásra még mindig több mint 10 ezer embernek van szüksége.

2021. április 10., 09:52

Szerző:

A legfrissebb adatok alapján nem tűnik úgy, hogy mérséklődne a járvány: az elmúlt 24 órában újabb 8053 koronavírusos fertőzést regisztráltak országszerte, így a járvány kezdete óta már majdnem 714 ezer ember betegedett meg, a fertőzés miatt meghalt magyarok száma meghaladja a 23 ezret.

A járványnak tegnap óta 245 halálos áldozatát regisztrálták Magyarországon – derül ki a kormányzat mai tájékoztatóból. Kórházban jelenleg 10 921 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1344-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltásban részesültek száma a mai adatok szerint 2 760 938 fő volt, közülük 1 171 475 ember már a második oltását is megkapta. A kormányzati tájékoztatás szerint ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság 27,5 százaléka kapott oltást.

Szerdától a kormány döntése alapján szigorú járványügyi intézkedések mellett kinyithattak az eddig kényszerűen zárva tartó kereskedelmi és szolgáltatóipari üzletek, a kijárási tilalom pedig 22 órára tolódott.

A járvány elleni jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések április 19-ig továbbra is érvényesek.

 

  • Változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani.

  • Mindenki köteles továbbá a közterületen és nyilvános helyen a másik embertől legalább 1,5 méteres távolságot tartani. 
  • Szabadidős sport tevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban – továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

  • A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

  • A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket. 

(Kiemelt kép: Ápolók a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. Az intézmény kizárólag COVID-ellátást végez. MTI | Balázs Attila)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.