Nyilvánosságra hozzák az orosz és kínai vakcinaszerződéseket

Müller Cecília pedig levelet küld majd azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak az oltásra.

2021. március 11., 11:40

Szerző:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, a harmadik hullám felfutó szakaszában vagyunk, amit az is bizonyít, hogy 8 ezer fertőzöttnél is többet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy a hétfőtől életbe lépett szabályokat tartsák be.

Kiemelte: idehaza eddig 1 millió 150 ezer embert oltottak be, 327 ezer főnek pedig már a második vakcinát is beadták. Ez Gulyás Gergely szerint a második legmagasabb az EU-ban, az ütemezés tekintetében pedig elsők vagyunk Európában. Arról is beszámolt, hogy néhány órája megérkezett újabb 450 ezer kínai vakcina, így összesen már 1 millió vakcina érkezett Kínából.

A kancellárminiszter szerint az idősek beoltásával húsvétig végeznek. Azt is elmondta, hogy a nyugdíjas korosztály tagjai körében a legnagyobb a regisztrációs hajlandóság, a 60 év felettiek kétharmada regisztrált eddig az oltásra. Kiemelte: Müller Cecília országos tiszti főorvos levelet fog írni azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak.

A miniszter tájékoztatása szerint 3 millió 188 ezren regisztráltak az oltásra eddig. Hangsúlyozta, ez még kevés a nyájimmunitás eléréséhez, ehhez ugyanis 60-70 százalékos átoltottságra lenne szükség, ami körülbelül 5 millió embert jelent. 

A vakcinák szerződésével kapcsolatban az elmúlt hetekben számos kérdés vetődött fel, ezekre is reagált a miniszter. Gulyás Gergely kijelentette: a kínai és orosz vakcinaszerződéseket 24 órán belül nyilvánosságra hozzák, azonban az európai vakcinák szerződésével nem tudják ugyanezt megtenni, mert az Európai Bizottság ezt megtiltotta a tagállamok számára. Véleménye szerint a jelenleg lekötött vakcinák száma elegendő, így csak akkor lehetséges, hogy nem hívtak le egyes tartalékokat, ha azok az év második felében érkeznének az országba.

Az egyes vakcinák árát is megosztotta a kancellárminiszter, elmondása szerint az orosz vakcina két adagjának ára 17 euró (kb. 6200 forint), a kínai vakcináé pedig 63 euró (kb. 23 ezer forint) két adag tekintetében. Az európai vakcinák árai alacsonyabbak. 

Az érettségikkel kapcsolatban Gulyás elmondta, annak megtartásáról a járványhelyzet aktuális állása dönt majd, a kormány azonban írásbelit és szóbelit is szeretne. Hozzátette: nem került szóba eddig az érettségiző diákok és az érettségiztető tanárok soron kívüli oltása, a fiatalok esetében ez pedig csak a Pfizer vakcinával lenne lehetséges.

A kormánytagok közül már többen megkapták az oltást, köztük Gulyás Gergely is, aki mint elmondta, Szputnyik V vakcinát kapott. Szentkirályi Alexandra megjegyezte: neki még ki kell várnia a sorát.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az elmúlt hétvégén nem maradt el a tömeges oltás, összesen 196 ezer embert oltottak be a hétvégén. 

(Kiemelt kép:  A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit pakolják a fővárosi kormányhivatal Teve utcai telephelyének hűtőkamrájába 2021. február 23-án. Fotó: MTI | Bruzák Noémi)

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.