Karácsony Gergely: A fővárosi fenntartású idősotthonok működése mindenben megfelelt a jogszabályoknak

2020. április 12., 14:25

Szerző:

Nyilvánosságra hozta Karácsony Gergely a fővárosi fenntartású idősotthonokban végzett kormányzati ellenőrzések megállapításait. Nem sokkal az után, hogy a Pesti Úti Idősek Otthonában szombaton végzett ellenőrzés jegyzőkönyve felkerült a főváros honlapjára – és kiderült belőle, hogy minden szabályos volt – a többi dokumentum is elérhető lett, ezeknek is az a végkövetkeztetése, hogy

az idősotthonok mindenben a jogszabályoknak megfelelően működtek.

Koronavírus - Több mint 100 fertőzött és öt halott a Pesti Koronavírus - Több mint 100 fertőzött és öt halott a Pesti

„Nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal” – írta a főpolgármester.

A Baross Utcai Idősek Otthonának a vizsgálatán azt írták: „az esetleges COVID-fertőzöttek számára nem tudnak külön ápolószemélyzetet biztosítani”.

Ugyanez az idősotthon még nem kapott tartalék védőfelszerelést, hiába rendelt.

Több más intézmény is arról számolt be, hogy néhány hétre elég fertőtlenítőjük van csak. Hiányosságokat azonban nem tárt fel a vizsgálat.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.