Nyílt levelet írtak a külföldön tanuló hallgatók Magyarország kormányának

A külföldön tanuló magyar hallgatók nyílt levélben állnak ki a volt tanáraik és diáktársaik mellett az általuk vívott „hősies harcukban”. 

2022. október 21., 18:57

Szerző:

1061 támogató aláírással adták át a magyar kormánynak a nyílt levelüket a külföldön tanuló hallgatók.

„Megbotránkozva figyeljük a mai magyar közoktatás helyzetét” – kezdik a kormánynak címzett nyílt levelüket külföldi egyetemeken tanuló magyar diákok. A tanárok méltatlanul alacsony fizetését, a közoktatásban tanulók nemzetközi viszonylatban folyamatosan romló teljesítményét, a szegregált oktatási rendszert és a központosítás által ellehetetlenített szakmai döntéseket sérelmezik.

A levélben hálájukat fejezik ki volt tanáraik felé, akik leterheltségük ellenére is odaadással dolgoztak azért, hogy ne csak felvételt nyerjenek a külföldi egyetemekre, de ott helyt is tudjanak állni. Úgy érzik, nekik köszönhetik „azt a magyarságtudatot is, melyet egyetemi éveink alatt nemhogy elvesztettünk, de elkezdtünk még inkább magunkénak érezni”.

1061 diák jelezte aláírásával, hogy szilárdan kiállnak „a jelenlegi hazug, kirekesztő és vezérelvű politikai berendezkedéssel szemben”.

(Kiemelt képünk illusztráció: Üljünk ki a Tanárainkért! - szolidaritás a Tanársztrájkkal című tüntetés a Kossuth téren. fotó: Ladóczki Balázs / 168.hu)