Novák Katalin is elmegy XVI. Benedek temetésére

Novák Katalin köztársasági elnök csütörtök reggel Vatikánvárosba utazik, hogy lerója kegyeletét XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén - tájékoztatta az MTI-t a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága.

2023. január 3., 09:38

Szerző:

A 95 éves korában elhunyt XVI. Benedek emeritus pápát a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra, előtte gyászmise lesz.

A magyar delegáció tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is - közölte a Sándor-palota.

A nyugalmazott pápa ravatalánál, a római Szent Péter-bazilikában kedd reggelig már 65 ezer ember rótta le kegyeletét. A pápa csütörtöki temetése előtt három nap áll rendelkezésre a nagyközönség számára is, hogy végső búcsút vegyenek a volt egyházfőtől, akit utóda, Ferenc pápa fog eltemetni.

XVI. Benedek hosszan tartó betegség után 2022. december 31-én hunyt el. A Joseph Ratzinger néven. Németországban született volt pápa 2013-ban mondott le a pápai trónusról, éppen egészségi állapota miatt, ezzel 600 éve ő volt az első ilyen pápa.

(Kiemelt kép: XVI. Benedek emeritus pápa fényképe a gyászmisén, amelyet emlékére mutat be Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 2023. január 2-án. MTI/Krizsán Csaba)