Novák Katalin: Törökország kulcsország

Novák Katalin köztársasági elnök a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett fogadta a hivatalos látogatásra Magyarországra érkező Recep Tayyip Erdogant, Törökország elnökét – közölte a Sándor-palota hétfőn.

2023. december 18., 15:37

Szerző:

Novák Katalin a Sándor-palotában négyszemközt tárgyalt a török elnökkel. A köztársasági elnök a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Törökország kulcsország Magyarország számára az illegális migráció feltartóztatása, valamint az energiabiztonság szempontjából, de fontos szerepe van az ukrajnai háború, valamint a közel-keleti konfliktus tekintetében is, amelyekről szintén tárgyalt a két államfő. Törökország NATO tagállamként is szövetségese Magyarországnak. A NATO kapcsán a két elnök az Észak-Atlanti Szövetség keleti szárnyának kihívásairól, illetve bővítésének nehézségeiről is egyeztetett. 

Mindkét elnök örömét fejezte ki, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumán jók és egyre erősödnek a magyar-török kapcsolatok. Mindketten üdvözölték, hogy ennek jeleként a török elnök magyarországi látogatása alkalmával 17 megállapodás aláírására kerül sor, köztük a két ország közötti kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás aláírására is. 

Novák Katalin örömét fejezte ki, amiért a két ország között családügyi kérdésekben is együttműködés jön létre. 

A Magyarország és Törökország közötti együttműködés jó példája a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából meghirdetett, most kezdődő magyar-török közös kulturális évad, amely hűen tükrözi majd a két ország kultúrájának gazdagságát és közös pontjait, és amelynek megszervezéséhez nyújtott segítséget kölcsönösen megköszönte egymásnak a két államfő – írták. 

Közölték azt is, hogy Novák Katalin és Recep Tayyip Erdogan részt vesznek a magyar-török közös kulturális évad hétfői nyitókoncertjén a Művészetek Palotájában.

Erdogan elnök az idén másodszor látogat Magyarországra, a két államfő pedig idén harmadszor találkozik személyesen egymással, ami kifejezi a két ország közötti stratégiai fontosságú baráti kapcsolatokat - írták a közleményben, hozzátéve: Novák Katalin előbb a 2023. március 29. és 31. közötti törökországi hivatalos látogatásán folytatott megbeszélést Erdogan elnökkel Ankarában, majd augusztus 20-án Budapesten.

(Kiemelt képünk: Novák Ktalin foigadja Recep Tayyip Erdogant. Fotó: Novák Katalin hivatalos Facebook-oldala)