Novák Katalin: Isten áldja a királynőt

Novák Katalin köztársasági elnök videóüzenetben köszöntötte II. Erzsébet brit királynőt az uralkodó platinajubileuma, azaz trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából csütörtökön.

2022. június 2., 19:48

Szerző:

Az államfő Facebook-oldalára feltöltött videóban azt mondta: „Felséged akkor lépett a trónra, amikor Magyarország történelmének legsötétebb éveit élte át”.  Mint felidézte, II. Erzsébet tanúja volt a szovjet és a kommunista zsarnokság elleni magyar szabadságharcnak, és látta a vasfüggöny végső leomlását.

A brit uralkodónak - folytatta az államfő - 1993-ban alkalma volt megismerni „szabadságszertő nemzetünket”, és láthatta, hogy a magyarság évtizedeken és évszázadokon keresztül tartó nehézségeket követően „ismét egy büszke ország Európa szívében”.

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy csaknem három évtized telt el II. Erzsébet magyarországi látogatása óta, eközben - mint fogalmazott - Magyarország ismét olyan országgá vált, amelyre „büszkék lehetünk”.

„Úgy gondolom, felséged is büszke lehet magyar földön született ük-ük-nagymamájára”

– mondta a brit királynőnek címezve Novák Katalin.

Egyúttal hangsúlyozta: Magyarország „mély tisztelettel” tekint a brit monarchiára, politikai rendszerének stabilitását és időtállóságát nagyra értékeli. A köztársasági elnök kitért arra is, hogy a brit történelem során a nők meghatározó szerepet töltöttek be az államügyek irányításában, amit - mutatott rá Novák Katalin - nagyra értékel. Az államfő bizonyosnak nevezte, hogy még sok kiváló női vezető fog következni a jövőben.

„Kiállni a nemzetért, kiállni a családért - Isten áldja a királynőt, a nőt, az édesanyát és Isten áldja Magyarországot”

– zárta szavait.

(Kiemelt kép: Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a 25 év alattiak szja-mentességéről, a kormányülés szünetében, a Karmelita kolostorban 2021. január 27-én. Fotó: MTI/Miniszterelnökség / Kékesi Donát)