Novák Katalin elmondta, milyen érzés volt számára az óvóhelyen lenni

Novák Katalin köztársasági elnök interjút adott az Indexnek, melyben arról beszél, hogy mit élt át kijevi látogatása során, mi történt az óvóhelyen és miről beszélgetett négyszemközt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

2023. augusztus 28., 13:00

Szerző:

Novák Katalin köztársasági elnökkel készített interjút az Index, melyben az ukrajnai látogatásról mesélt. A köztársasági elnök azt mondja, hogy a magyar kisebbséggel kapcsolatban egyezségre jutott az ukrán elnökkel. Az interjúban az is elhangzik, hogy a diplomáciai vezetők közösen ítélik el az orosz inváziót.

„Az ukrán elnök az ukrán érdekeket képviseli, a magyar a magyart. És ez így van rendjén. Oroszország invázióját határozottan elítéljük. Azt pedig megértem, ha valaki a hazáját minden áron meg akarja védeni” – mondja Novák Katalin. Azt is elmondja, hogy a „magyar emberek érdeke, hogy országunkat ne érje utol ez a könyörtelen pusztítás. Ezért is vagyunk határozott szószólói a békének”. A köztársasági elnök azt is mondta, „jó, ha lassan mindenki meghallja, hogy Magyarország határozottan kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett”. 

A magyar kisebbségek helyzetével kapcsolatban azt mondja, hogy „megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. Nem szóvirágokra van szükség.  Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz”.

Ahogy arról beszámoltunk Novák Katalin látogatása közben légiriadót fújtak Kijevben és óvóhelyre menekítették. Ezzel kapcsolatban azt mondta, nem volt még korábban óvóhelyen, így „szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe”. „A föld alatt, egy mínusz 3. szinten lévő helyiségbe kísértek minket állam- és kormányfőket a kollégáinkkal. Voltak ott székek, asztalok és víz. A TEK munkatársai, akik a védelmünkről gondoskodtak, egy applikáción keresztül követték a légiriadó alakulását” – árulta el az államfő az interjúban. 

(Kiemelt képünkön interjút ad Novák Katalin. Fotó: Facebook oldala)