Novák Katalin az ünnep alkalmából: ne zsaroljanak bennünket a minket megillető pénzzel

Magyarország és Európa sorsának egybeforrottságát hangsúlyozta a köztársasági elnök szombaton Székesfehérváron, a Szent István-napi állami ünnepen tartott beszédében.

2022. augusztus 20., 13:07

Szerző:

„Egybeforrt a sorsunk Európáéval, összeláncoltuk magunkat. (...) Szükségünk van az európai országok közösségére, és nekik is szükségük van” ránk – mondta Novák Katalin. Kiemelte: ma, amikor a kontinens nagyhatalmak küzdőterévé válhat, "egymásnak kell vetnünk a vállunkat", közös döntéseket kell hozni, olyan közös európai döntéseket, amelyek a közös jót szolgálják.

Novák Katalin szerint ne zsaroljanak minket a megillető pénzzel

„együttműködésünk előfeltétele, hogy ne zsaroljanak bennünket, se a minket megillető pénzzel”

, se a magyarok által elutasított ideológiákkal.  Magyarország növelni akarja Európa erejét, fel akarja erősíteni Európa hangját, így "van esélyünk megvédeni" az európai embereket és megőrizni mindazt "történelmünkből és kultúránkból", ami Európát naggyá tette - hangoztatta.

 Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a világ, és ezen belül Európa rendjének helyreállításához és megőrzéséhez bátor, határozott és bölcs vezetőkre van szükség, akik képesek a jog és az igazságosság fenntartására, akik nem feledkeznek meg az elesettekről és nélkülözőkről. Ezt korábban Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta. 

 A jó vezetők mellett pedig józan, belátó, bölcs és szolidáris magyar emberekre is szükség van - fűzte hozzá, kiemelve: a magyarság válságálló, és van képessége az összekapaszkodásra, "ebben van az erőtartalékunk". A köztársasági elnök a honvédtisztek esküjét felidézve megköszönte a katonák hazaszeretetét, elszántságát, bátorságát és azt kívánta, hogy "az Úristen kíméljen meg bennünket a háborútól, és őrizze katonáinkat és családjainkat békében". Ne kelljen honvédő küzdelmet vívniuk, és "ne váljunk nagyhatalmak küzdőterévé"! - tette hozzá.

 Az államfő, a Magyar Honvédség főparancsnoka hangsúlyozta: az ország vezetői mindent megtesznek azért, hogy magyar földön ne folyjon vér Kell-e, lehet-e ünnepelni akkor, amikor a szomszédban fegyverek ropognak, amikor a háború súlyos gazdasági következményeivel kell szembenéznünk? - tette fel a kérdést a köztársasági elnök.  Hangsúlyozta, éppen most van szükségünk arra, hogy közös életünkre olyan távlatból tekintsünk, mely segít megérteni a múltunkat, hogy a nemzet magától értetődő összetartozását megtaláljuk. „Amíg képesek vagyunk figyelemmel fordulni szüleink, nagyszüleink felé, és amíg gyerekeink, unokáink fontosnak érzik, hogy nekünk meséljenek, addig lesz kinek kenyeret sütnünk” –mondta Novák Katalin.

(Kiemelt kép: Novák Katalin köztársasági elnök elhalad a katonai díszegység előtt, mielőtt katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor)