Novák Katalin a nők privilégiumáról beszélt egy életfa alatt

Addig van magyar jövő, amíg vannak olyanok, akik gyermeket vállalnak Magyarországon – mondta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön Kaposváron.

2023. március 23., 20:20

Szerző:

Az államfő kétnapos Somogy vármegyei látogatásának első napján, a somogyi vármegyeszékhely Életfa ünnepségén családok előtt úgy fogalmazott: édesanyaként tudja, mekkora felelősség gyermeket vállani. A gyermekvállalás nemcsak boldogságról, vidámságról, könnyű napokról szól, hanem nehézségekkel, problémákkal, kihívásokkal is jár, amelyekkel szembe kell nézni. 

Novák Katalin köszönetet mondott a szülőknek, hogy a derűs és a nehéz napokon is ott vannak a gyermekük mellett, és a nehézségek sem tántorítják el őket attól, hogy adott esetben újabb gyermeket vállaljanak.

„Meggyőződésem, hogy a testvér a legnagyobb ajándék, amit a gyermekeinknek adhatunk” – jelentette ki. 

Kitért arra: neki háromszor adatott meg a gyermekáldás öröme és csodája, „a nőknek ezzel olyan privilégiumot adott az Úristen, amit semmiért nem adnék, amiért hálásak lehetünk”. 

A köztársasági elnök köszönetet mondott a gyermekek körüli feladatok elvégzésében egyre aktívabb apáknak, s elismerően szólt a nagyszülőkről, dédszülőkről, családtagokról, akik ugyancsak segítenek a gyerekekkel összefüggő teendők ellátásában. 

Novák Katalin kiemelte: hálás, mert államtitkárként, majd miniszterként nyolc éven át dolgozhatott azért, hogy könnyebb legyen gyermeket vállani és nevelni Magyarországon.

„Ezt köztársasági elnökként ugyanúgy feladatomnak érzem; ha ma már nem is kormányzati döntések meghozatalában veszek részt, a magyar családok mellett ott voltam, ott vagyok és ott leszek a jövőben is, számíthatnak rám és én is számítok önökre” – mondta hallgatóságának Novák Katalin. 

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere emlékeztetett rá: a Kaposváron született gyerekek nevét három Életfa őrzi a helyi Városligetben. Korábban szülők és nagyszülők részvételével fát ültettek az újszülötteknek, de mivel sokan éltek a lehetőséggel, hamar megtelt az erre kijelölt terület, ezért a 2000-es évek második felében felkérték Gera Katalin szobrászt az első bronz Életfa elkészítésére, amelyet további kettő követett. 

Egy közösség, egy város akkor igazán erős, ha a családok erősek, gyermek nélkül nincs jövő – hangoztatta a településvezető. A politikus köszönetét fejezte ki Novák Katalinnak azért, amit még államtitkárként, miniszterként a családokért tett. A magyar családok nagyon sokat köszönhetnek annak, hogy Magyarországnak világra szóló családpolitikája van – tette hozzá. 

A legújabb életfára csütörtökön több mint hatvan, 2021 novembere és 2022 januárja között született gyermek neve került fel, a három alkotáson már összesen több mint 5500 gyermek nevét tartalmazó bronz levél kapott helyett. 

(Kiemelt képünk: Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Hidvégi József (Fidesz-KDNP), Fonyód polgármestere (j) a felújított Szaplonczay sétány átadásán helyi hagyományőrzőkkel Fonyódon 2023. március 23-án. Az államfő kétnapos látogatást tesz Somogy vármegyében. MTI/Bruzák Noémi)