Nettó 250-ért ön elmenne rendőrnek?

Öt év alatt felére csökkent a rendőrséghez jelentkezők száma.

2022. július 4., 12:37

Szerző:

A kiképzési könnyítések ellenére is felére esett vissza 2017 óta a rendőrképzésre felvételizők száma – tudta meg a Népszava.

Mint írják: 2017-től még úgy is a felére csökkent a középfokú rendészeti képzésre jelentkezők száma, hogy 2020 szeptemberében elindult az iskolarendszeren kívüli, mindössze 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó rendőrképzés – derült ki a lap által kikért rendőrségi statisztikákból.

Míg 2017-ben még 3528-an jelentkeztek a rendészeti szakközépiskolákba, s 1751-et fel is vettek közülük, addig 2019-ben már csak 989-en felvételiztek, és 471-en feleltek meg a követelményeknek. Vagyis két év alatt 74 százalékkal csökkent a képzést elkezdők száma.

– Korábban négy helyen, a fővárosban Adyligeten, Szegeden, Körmenden és Miskolcon indult klasszikus, nappali középfokú képzés – mondta lapnak Gál Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet tanintézeti tagozatának vezetője, tanintézeti ügyvivője. – Jelenleg azonban már csak utóbbi két helyen képzik a szakközépiskolásokat, mivel úgy lecsökkent a jelentkezők száma.

A lap megkereste az ORFK-t is, hoggy hány betöltetlen státusz akad a rendőrségnél, és melyek azok a területek, ahonnét a legtöbb szakember hiányzik. Innen azt a választ kapták, hogy a „rendőrségen nem betöltetlen státuszokkal számolunk, hanem a betöltöttekkel, a jelentkező feladatokat értelemszerűen az aktuálisan meglévő létszámmal biztosítjuk, eddig sikerrel”.

Annyit viszont hozzátettek, hogy június 1-én a határrendészeti és a közrendvédelmi szolgálati ág feltöltöttsége volt a legalacsonyabb.

Orgovány Zoltán, az FRSZ Dél-dunántúli területi elnöke a lapnak azt mondja: nagyon is komoly problémákat okoz, hogy nincs elég rendőr.

– Az állomány túlórával pótolja a hiányzó embereket – magyarázta. – A kapitányságokon a szolgálatvezetésnek komoly gondot okoz a kötelező pihenőidő kiadása és a végrehajtandó feladatok elosztása. Igazából szerencse, hogy az állomány lojális, s vállalja a jelentős munkatúlterhelést.

A területi szakszervezeti elnök hozzátette, nincsenek frissebb adataik a leszerelni akarókról, s igazából csak hónapok múlva derül ki, mennyien akarnak távozni, ugyanis a kapitányságokon a jogszabályokat kihasználva megnehezítik a távozás mellett döntők dolgát, ugyanis 2-3 hónapig jogszerűen vissza tudják tartani őket.

Orgovány Zoltán megjegyezte: egy kezdő rendőri fizetés bruttó 266 ezer forint, mely a túlórákkal és a pótlékokkal 300-400 ezerre kúszhat fel, de az így kézhez kapott nettó 250 ezer körüli összeg sem versenyképes, főleg, ha mellé teszik a munkaterhelést.

(Kiemelt képünk illusztráció. Magyar rendőr ellenőriz egy autóst a magyar-osztrák határon, a Fertőrákos és a burgenlandi Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) közötti átkelőhelyen 2020. április 22-én. A két ország külügyminiszterének megállapodása értelmében a koronavírus-járvány miatt lezárt átkelőt ismét megnyitották, hogy megkönnyítsék az Ausztriában dolgozó magyarok közlekedését. Fotó: MTI/Filep István)