Népszava: Több száz kúton fogyhat el az üzemanyag hetente

A lap információi szerint legalább 500-700 olyan kút van az országban, ahol hetente kifogy az értékesíthető üzemanyag. Van olyan szakmai forrás, aki szerint ez az ársapka miatt van.

2022. június 28., 11:12

Szerző:

A Népszava egy szakmai forrásra hivatkozva azt írja keddi számában, hogy legalább 500-700-ra tehető azoknak a kutaknak a száma, amelyeknél vannak napok, amikor egyáltalán nem kapható benzin, gázolaj vagy egyik sem.

Ugyanakkor a lap információi szerint

ezek a „szellemkutak” jogilag nincsenek zárva, mivel akkor az árstop előírásait kellene alkalmazniuk. Az ügyről a Molnál azt mondták, náluk „néhány esetben egy-egy termékből volt ideiglenes hiány, néhány órán át”, az OMV-nél pedig „a közelmúltban néhány töltőállomáson volt hiány néhány termékből”.

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt korábban az idegenforgalom beindulásával, a háborúval és technikai okokkal indokolta a korlátozott üzemanyagmennyiséget. Az olajcsoport ötven literre kényszerült csökkenteni a hazai töltőállomásokon a legfeljebb 480 forintos hatósági áron egy ügyletben vásárolható mennyiséget, majd az OMV is hasonlóan intézkedett: a külső kannába mindkét társaság kutjain piaci áron értékesítenek.

Grád Ottó, az iparág hazai cégeit tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára közölte: tekintve a jelenlegi „üzemanyag-hozzáféréseket” és a kapcsolódó szállítási képességeket, a korábbiaknál kevésbé biztos valamennyi hazai kúton az összes termék folyamatos elérhetősége. A 24.hu kérdésére a Mol üzemanyag kiadásainak visszatartását vállalati belügynek nevezte.

Viszont a Népszava egyik szakmai forrása szerint nyilvánvaló, hogy a hivatalos magyarázatok ellenére valójában azért akadozik az üzemanyagellátás, mert az iparágnak a 480-as ársapka miatt nem éri meg az értékesítés.

(Kiemelt kép: hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. Fotó: MTI/Komka Péter)