Akár hatvan százalékkal is többet fizethettünk a gázért

A Népszava kiszámolta, hogy havonta százmilliárdot bukik a magyar állam az olcsónak mondott orosz gáz beszerzésén.

2022. július 5., 11:08

Szerző:

A Népszava számításai szerint áprilisban ezer köbméterenként nagyjából 934 euróra emelkedett Magyarország orosz gázára. A lap azt állítja, hogy a tarifa így már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett holland gáztőzsde havi átlag árát (Ttf).

Az újság az elmúlt fél év során arra jutott, hogy az oroszok két hónap késéssel, de nyilvánvalóan az  Európában irányadó Ttf-et veszik alapul, mivel Magyarország orosz gázárának alakulása szinte pontosan az európai tőzsde két hónappal korábbi ívéhez illeszkedik.

Ennek következtében a magyarok által fizetett orosz gáz ára körülbelül négy hónapra előre megjósolható, így májusban fizethettünk jóval, akár 60 százalékkal is többet, mert a Ttf márciusban ugrott ekkorát a háború hatására. 

Számításaik alapján a hazai gáznagykereskedelmet végző, állami MVM áprilisban egy köbméter orosz földgáz megvásárlásán 300 forintot bukott, ha ezt pedig  felszorozzuk a MEKH nyilvántartásában szereplő, áprilisi lakossági forgalommal, akkor kiderül, hogy a magyar állam csak áprilisban több mint 100 milliárd forinttal „egészítette ki” a lakossági díjakat.

(Kiemelt kép: munkások a földgáz földalatti gáztároló létesítményben Wolfersberg-Oberpframmernben 2022. június 23-án. Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)