Népszava: Nem a hívő emberek ellen irányult a karikatúra

A lap szerint Müller Cecília sajátos nyelvezete volt a gúny célpontja. 

2021. július 4., 14:57

Szerző:

A Kúriához fordul a Népszava, mert a lap szerint hibás ítéletet hozott a Fővárosi Ítélőtábla, amikor a KDNP-s Vejkey Imre számára kedvező módon ellenkezőjére változtatta az elsőfokú ítéletet a Pápai Gábor által rajzolt, az Operatív Törzs kommunikációját kifigurázó karikatúra kapcsán indult személyiségi jogi perben – írta a Media1.

A Népszava közölte, hogy emiatt felülvizsgálati kérelmet nyújt be a legfelsőbb bírói fórumhoz. A lap kitart abbéli álláspontja mellett, hogy Pápai Gábor karikaturista tavaly áprilisban megjelent, Jézus Krisztust és Müller Cecília országos tiszti főorvost ábrázoló karikatúrája nem a keresztény vallás és a hívő emberek ellen irányult. A szerkesztőség kijelentette, hogy a gúnyrajz az Operatív Törzs sokszor ellentmondásos, sajátos nyelvezetű kommunikációját figurázta ki.

Elsőfokon a Fővárosi Törvényszék a napilapnak adott igazat a KDNP-s honatyával szemben, aki a keresztény közösség tagjaként indított személyiségi jogi pert a lap ellen. A bíróság akkor még arra jutott, a rajz közéleti szereplőt figuráz ki, a karikatúrának pedig műfaji sajátossága, hogy valakit kigúnyol, amit a közszereplőknek tűrniük kell. Nem így látta a Fővárosi Ítélőtábla június közepén a másodfokú ítéletben: a bírói tanács szerint az olvasók a képet látva akár arra is gondolhatnak, hogy a rajz a valláson gúnyolódik, sértheti az érzékenységüket, ezért Vejkey Imre KDNP-s honatya számára 400 ezer forint sérelemdíjat ítélt meg, továbbá bocsánatkérésre kötelezte a lapot, aminek egyébként határidőre eleget is tett a Népszava.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)