Népszava: Csúszik a paksi bővítés, de meg is drágul emiatt

Már az oroszok sem bíznak az atomerőmű felépülésében, ezért rövidül a paksi hitel futamideje. A magyar állam tartozása már most 26 milliárd forint, amit április 30-ig vissza kell fizetni.

2021. április 29., 06:39

Szerző:

2026 helyett 2031-ben kell megkezdeni a Paks2 finanszírozására szolgáló orosz óriáshitel törlesztését, a futamidő viszont ugyanennyivel (5 évvel) rövidül – írja a Népszava a RIA Novosztyi orosz hírügynökség budapesti keltezésű, ám az MTI illetve a magyar kormány által eddig nem közölt hírére.

A lap szerint a módosítás arra utal, hogy már az oroszok sem bíznak az új atomerőmű belátható időn belüli felépülésében; a hitelt ugyanis az erőműben termelt áram eladásából kellene visszafizetni. Az eredeti kontraktus szerint az első reaktorblokk termelésének megkezdésekor kellett volna megkezdeni a törlesztést, de legkésőbb 2026 márciusában - az a határidő csúszik most 2031 márciusára.

A visszafizetésre viszont így csak 16 év marad, és a jelenlegi pénzpiaci kamatszint többszörösére rúgó kamatok is változatlanok (évi 3,95 százalékról 4,95 százalékra), amit az orosz hír orosz sikerként említ. Kiemelték: a hitelt tovább drágítja, hogy 2014 óta több mint 15 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest, vagyis ennyit drágult a beruházás, mielőtt egyáltalán elkezdődött volna.

2019-ben Varga Mihály pénzügyminiszter Moszkvába látogatott, hogy tárgyalás keretében elérje a kamatok csökkentését és a törlesztés későbbre tolását, azonban a friss hírek fényében bizonyára sikertelen volt. A beruházás csúszását ugyan realizálja a szerződés, de sem a kirívóan magas kamatokon, sem a törlesztés befejező időpontján nem sikerült változtatni. Az Orbán-kabinet tartozás jelenleg 72,7 millió euró (26,2 milliárd forint), amit április 30-ig vissza kell fizetni.

 

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.