Ittas teherautó-vezetőket kaptak el a rendőrök

A nemzetközileg összehangolt közúti ellenőrzésen a biztonsági öv hiánya kiemelkedő volt, de a pihenőidő betartásával is akadtak gondok.

2023. május 17., 16:30

Szerző:

A biztonsági öv mellőzése volt a leggyakoribb jogsértés a Roadpol Truck & Bus múlt heti magyarországi közlekedés ellenőrzési akciója során. Összesen 4456 tehergépkocsit és 451 autóbuszt ellenőriztek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A rendőrök az ellenőrzött járműveknél 1609 alkalommal állapítottak meg jogsértést. Azonnali közlekedési korlátozást 15 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. A tehergépkocsik ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 109 alkalommal, a jármű- és rakománybiztonsággal kapcsolatban 163 esetben, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 117 alkalommal kellett intézkedni.

A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során négy esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 339 alkalommal nem használták a biztonsági övet, 301 jármű vezetője pedig túllépte a megengedett legnagyobb sebességet. Az autóbuszok ellenőrzése során vezetési és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 11 alkalommal, míg az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 15 alkalommal kellett intézkedni.

Az ellenőrzött autóbuszok vezetői közül 43-an voltak, akik nem használták az övet, illetve nyolcan túllépték a megengedett legnagyobb sebességet.

(Fotó: MTI/Komka Péter)