„Pofon egyszerű” - Nyolcszázezres fizetéséről posztolt a német postán dolgozó magyar férfi

Azt mondja, kevés nyelvtudással, könnyű fizikai munkával kereste meg az összeget, a videó futótűzként terjedt el a közösségi médiában.

2023. szeptember 27., 11:29

Szerző:

 

Egy korábban Németországban postásként dolgozó magyar férfi a TikTokon mesélte el, hogy milyen munkakörülmények között vállalt munkát külföldön. A Nandorfim felhasználónéven posztoló férfi saját bevallása szerint óránként 13-14 eurót keresett, havonta 800 ezer és 900 ezer forint közötti összeget vitt haza, emellett kifizették a túlórákat, és még 13. havi fizetést is kapott – írja az RTL. Saját bevallása szerint a munkája abból állt, hogy csomagokat, leveleket kellett szortírozni, majd ki is kellett vinni a küldeményeket, de ezt mindenki a saját tempójában tehette meg és minimális nyelvtudás is elég volt.

„Hat munkanapból áll egy hét, amiből ötöt kell ledolgozni. Ott vannak szabadnap-megváltások, ha esetleg behívnak valakit, mert más lebetegedett. Ezért pluszban fizetnek. A munkába járás költség természetesen, de az mindenkinél adott. Maga a munka pedig egy végtelen egyszerű dolog, aminek én nagyon örültem” – hallható a videóban.

Azt is elmondta, hogy korábban prémiumot is kaptak, de az időközben megszűnt, beépítették a postások fizetésébe. A férfi ugyanakkor panaszkodott is, az említett bónuszrendszer változását nem élte meg jól. „Tologatták összevissza a szabadnapokat, a túlórákat pedig már nem fizették ki. A prémiumot megszüntették, mindenki fizetésébe beépítették, azaz minden dolgozó kapott valami 300-600 ezres fizetésemelést, úgyhogy ez eltűnt. Innentől kezdve pedig nem érte meg jól dolgozni – mondta a férfi, aki azóta autószerelőként dolgozik Németországban.

Bár hazai viszonylatban mesésnek számít a német postások bére, de kinti bérekkel összehasonlítva már közel sem ilyen vidám a helyzet. Az RTL cikke szerint az átlag német bruttó fizetés 3975 euró, vagyis közel 1 millió 550 ezer forint.

Ennek az összegnek a nettója 2380 euró, ami kb. 930 ezer forintnak felel meg. Ehhez képest az említett emelések után a németországi postán durván nettó 1620-1930 eurót, azaz 633 ezer – 754 ezer forintnak megfelelő összeget lehet keresni jelenleg.

(Kiemelt kép: Pexels)

A magyar állatállomány védelme érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a Magyarországra szállított szarvasmarhák vizsgálatát, ugyanis Hollandiában, Németországban és Belgiumban is megjelent a kéknyelv-betegség, amely a kérődző állatokat támadja meg – közölte a Nébih a honlapján.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból – írja a Népszava.