18:45 - 20:30

Lelkifröccs

Csernus Imre műsora

Nemes Gábor: Véget ért Orbán pávatánca

A Klubrádió barcelonai tudósítója szerint a néppártból való távozás után már nincs, aki fékezze a magyar kormányfőt. 

2021. március 5., 10:13

Szerző:

Spanyolországban jelenleg valamivel kedvezőbbek a járványadatok: lakosságarányosan olyan mintha Magyarországon napi 1300-1400 új fertőzött lenne és 58 halálos áldozat – mondta Nemes Gábor Barcelonában élő újságíró a 168.hu felületén futó Keljfeljancsi című műsorban.

A külpolitikai újságíró szerint a Fidesz távozása az Európai Néppártból (EPP) felkeltette a nemzetközi sajtó érdeklődését, sokan például az iránt érdeklődtek, hogy vajon miért pont most keményített be az EPP, és miért nem előbb. Nemes Gábor szerint meg akarták várni, hogy tavaly decemberben elfogadják a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetést.

Az újságíró a Fidesz és a pártcsalád viszonyával kapcsolatban felidézte, hogy az egyik régebbi néppárti ülésen, amelyen a EPP-hez tartozó állami vezetők is részt vettek, Magyarország és a CEU ügye volt napirenden. Manfred Weber frakcióvezető egyértelművé tette, hogy  Orbán Viktornak nincs helye a néppártban, ha keresztülviszi a CEU-t ellehetetlenítő törvényt. A tanácskozást követően Weber az újságírók előtt is elmondta, hogy elsimították az ügyet, sikerült meggyőzniük a magyar kormányfőt. Néhány órával később azonban Orbán Viktor mindent letagadott – mondta Nemes Gábor, aki arra is emlékeztetett, hogy az Európai Néppárt is megszavazta a Magyarország ellen indított 7. cikk szerinti eljárást.

- Orbán Viktor most úgy interpretálja, hogy a Fidesz lépett ki az Európai Néppártból, holott az Európai Néppárt frakciója szavazta meg azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni és felfüggeszteni a néppárti képviselőcsoportból – fogalmazott a külpolitikai újságíró.

Nemes Gábor szerint a távozás miatt változhat az ország megítélése, és az is előfordulhat, hogy kevesebb nagyberuházás lesz majd Magyarországon. - Míg 2004-ben hatalmas volt az eufória, hogy Magyarország az EU tagjává vált, manapság már az a retorikája a Fidesznek, hogy majd mi megmutatjuk, milyen a jó Európa - fogalmazott az újságíró. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (k) megérkezik az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli csúcstalálkozójára 2018. október 17-én. Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda | Szecsődi Balázs)