Nemes Gábor: Nem éppen a hatalom erejét mutatja a Klubrádió elhallgattatása

Az Európai Unió várhatóan elítéli a rádióval történteket, de jelentősebb intézkedésre nem lehet számítani – mondta a Klubrádió külügyi tudósítója Fiala János Keljfeljancsi című műsorában a 168.hu-n.

2021. február 10., 08:44

Szerző:

Nem épp a rendszer erejét mutatja, hogy elhallgattatják a Klubrádiót – mondta Nemes Gábor. Szerinte a kormánynak minden napra kell egy sarc, de meglátása szerint ez egy rossz lépés volt, ugyanis a Klubrádiót hallgató jó pár ezer nyugdíjas zömében rendszerkritikus, nem meggyőzhetőek a kormány igazáról. Kiemelte: a legnagyobb probléma, hogy jelenleg nincs Magyarországon szakmai szolidaritás, maximum politikai – mindenki csak magáért küzd, ha egyáltalán küzd. Nemes Gábor szerint az Európai Unió el fogja ítélni a Klubrádióval történteket, de emiatt nem fognak komolyabb intézkedéseket hozni, nem rájuk kell várni.

A tudósító a magyar közbeszerzési szabályozás uniós megítélése ügyében azt mondta: az már látszik, hogy az unió elkezdte firtatni a közbeszerzések útját, azonban a jelenlegi információk közt nehéz eligazodni, bárkinek lehet igaza. Hozzátette: volt már rá példa, hogy hónapokig felfüggesztették a kifizetéseket, úgy, hogy arról senki nem tudott.

Az európai vezetés és az Oroszország közti ellentétekről is szót ejtett. Josep Borrell, az Európai Unió vezető diplomatája és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozóját követően komoly csörte kezdődött meg kettőjük és az EU-s, valamint orosz vezetők közt. Nemes szerint jégkorszak kezd beköszönni az EU és Oroszország között, míg a tagállamok és Oroszország viszonyában nem sok minden változott. Álláspontja szerint formailag a Krím-félsziget elfoglalása után bevezetett szankciók vannak érvényben Oroszországgal szemben – ezen pedig aligha fog szigorítani az EU. Nemes szerint az oroszok az utóbbi időszakban áttértek az egész pályás letámadásra – ennek oka, hogy az országon belül és kívül sem jó a politikai vezetés helyzete és imázsa.

Hozzátette: Szijjártó Péter moszkvai látogatása is nagy port kavart egy toll eltulajdonításán való viccelődés miatt, azonban sokkal komolyabb témák kerültek terítékre. Szerinte az volt az igazán fontos, amikor kiderült, nem Oroszországból fogunk Szputnyik V vakcinát szerezni, hanem egy harmadik gyártó féltől.

 

(Kiemelt kép: MTI | Kovács Tamás)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.