Nemcsak Horváth Tamásnak voltak nácikat támogató megjegyzései a vasarnap.hu csapatában

A lap írói között találjuk Trombitás Kristóf Keresztélyt, aki szerint 1945 óta nem volt olyan jó vezetője Magyarországnak, mint Orbán Viktor.

2021. augusztus 12., 17:37

Szerző:

Komoly vihart kavart Horváth Tamás kinevezése a vasarnap.hu nevű keresztény portál főszerkesztői székébe. Az újságíróról kiderült: korábban a Facebookon relativizálta a holokausztot, fehér európai élettérről beszélt, és Európa védelmezőinek állította be a Budát védő náci katonákat. Azonban nemcsak ő az a lap munkatársai közül, aki korábban nácikat támogató megnyilvánulásokat tett. Ott van például Trombitás Kristóf Keresztély, aki egy 2018-as interjúban azt találta mondani: „Az kétségtelen, hogy Orbán Viktor messze a legjobb vezetője az országnak a rendszerváltoztatás óta. De nyugodtan kibővíthetjük az idővonalat 1945-ig.” Ismeretes, hogy 1945-ben vesztette el hatalmát Szálasi Ferenc „nemzetvezető,” akinek neve eggyé vált a nyilas diktatúra bűneivel.

Ugyanebben az interjúban Trombitás „fensőbbségességnek” nevezte László András tradicionalista filozófus gondolatait. László András volt az, aki a Horváth által is méltatott Becsület napja esemény alkalmával 2013-ban ezek a sorokat írta: „Emlékezünk (…) Szálasi Ferencre. Ő volt a magyarság becsületének legfőbb letéteményese, életében és mártírhalálában egyaránt.” 

Trombitás maga is nagy rajongója a Becsület napjának. Egy 2019-es műsorban a Hír TV-n ez a beszélgetés játszódott le közte, és meghívott vendége, Babucs Zoltán, a Magyar Hírlap szerkesztője között:

Trombitás: „Sokan önmagában egy ilyen megemlékezést is bűnnek tartanak. Miért lenne ilyen veszélyes egy egyszerű teljesítménytúra? (…) Mégis miért van az, hogy sok esetben, aki meg szeretne emlékezni arról, hogy mi történt ’45 februárjában Budapesten, és önmagában, a budapesti ostrom mekkora hasznot hajtott mondjuk Európa számára, azt lenézik és megvetik. Mi erről a véleményetek? Lesújtó gondolom.”

Babucs: „Utaltam rá, hogy több évtizeden át sulykolták belénk, hogy mi vagyunk a bűnös nemzet, és hogy rossz oldalon harcoltunk (…) Érdekes dolog, hogy most valaki meglát egy ilyen teljesítménytúrán mondjuk egy második világháborús magyar katonai hagyományőrzőt vagy egy olyan embert, aki éppenséggel egy Waffen SS hagyományőrző egyenruhában van, abban a pillanatban azonosítja azzal, hogy na, ezek az emberek voltak azok, vagy ezek az SS katonák, akik annak idején mindenféle háborús bűntetteket hajtottak végre, holott akik Budapesten voltak azon SS katonának a többsége nem vett részt ilyen jellegű atrocitásoknak a végrehajtásában. Ugye ők katonák voltak a szó igazi értelmében, és valóban ők is megérdemlik a hősi jelzőt, hiszen parancsot teljesítve vettek részt a magyar fővárosnak a védelmében.”

A Mandinernek pedig azt írta a kitörésről: „Ezt negatívan megítélni számomra értelmezhetetlen. Értetlenül szemlélem azokat is, akik önmagában a kitörés tettére valami gonosztettként emlékeznek. A szovjet hordával szembeni bátorság és indirekt önfeláldozás jó pozíciókból indul, ha emlékezésre méltó cselekményt keresünk.”

Ungváry Krisztián történész Trombitás nyilatkozatait ekkor „hullarablásnak” nevezte. „Olyan történészt ugyanis még most is nehezen találni, aki nyíltan képes lenne kamerába mondani többes szám első személyben, hogy Budapesten Európát védték. Ez ugyanis a náci-nyilas haditudósítók színvonala, és aki ezt használja, nem teheti véletlenül” – írta a 24.hu-n.

Trombitás a Horváth Tamást ért támadásokról ezt írta Facebook-oldalán: „Általában is remek érzés a vasarnap.hu kötelékébe tartozni, de amikor támadnak minket, akkor még inkább. Igen, én elhiszem, hogy nagyon, de nagyon fájunk. Zsebkendőt is adok szívesen, kis pöcörők, de jobb, ha hozzászoktok, mert ennél csak erősebbek és hangosabbak leszünk.”

(Kiemelt kép forrása: Hír TV)