Nem vár semmi jót a következő időszakra a jegybank – súlyos döntések várhatóak

Az infláció emelkedése, kockázatainak elhúzódása szükségessé teszi a szigorítási ciklus határozott folytatását – olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden közzétett közleményben.

2022. június 28., 16:35

Szerző:

A keddi kamatdöntő ülés után kiadott indoklás szerint hosszabb távon fönn kell tartani a szigorú monetáris kondíciókat. Az MNB Monetáris Tanácsa a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak – tették hozzá.

Keddi ülésén a testület 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. A kamatfolyosó két széle 135 bázisponttal nőtt, így az egynapos jegybanki betét kamata 7,25 százalék, az egyhetes fedezett hitel kamata 10,25 százalék lett.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én. Fotó: MTI | Koszticsák Szilárd)

 

16:18

A bevételek növelése és a kiadások csökkentése érdekében vezet be új intézkedéseket ősztől a helyi közösségi közlekedési feladatokat ellátó, városi tulajdonú Tüke Busz Zrt. Pécsen – tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.

15:49

Az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a nyári táborokhoz kapcsolódó szülői panaszok miatt. 

14:53

Az LMP az Alkotmánybíróság (Ab) előtt támadja meg a fakitermelésre vonatkozó kormányrendeletet – jelentette be Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Budapesten, a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatón hétfőn.

Mégsem nyújtja be népszavazási kérdését az európai uniós tagság megerősítéséről Ujhelyi István, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője. A politikus az MTI-nek hétfőn küldött közleményében azt írta, az ellenzék megosztottsága miatt „a fiókban hagyja” népszavazási kérdését.