Nem termett elég gabona, jön a menetrendszerinti drágulás

2018. augusztus 6., 06:50

Szerző:

Kevesebb gabona termett az idén egész Európában, megnőtt a búza ára, ami a sütőipari termékeknél árnövekedést idézhet elő. Emellett a sertéshús és a húskészítmények is többe kerülhetnek ősztől, de az erős verseny miatt nem biztos, hogy a kereskedők az árnövekedés teljes mértékét áthárítják a fogyasztókra – írta a Népszava hétfőn.

A cikk szerint a kenyérért kilogrammonként 25-80 forinttal is többet kell majd fizetni, ha ősszel sikerül megállapodni a magasabb áról a sütőiparnak és a malmoknak.

A sertéshús előállításának önköltségében a takarmány árának aránya eléri a 70 százalékot is – mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára, aki szerint a takarmánygabona drágulását az ágazat szereplői nem tudják lenyelni, kénytelenek lesznek magasabb átadási árért értékesíteni a termékeiket.

Még nem lehet tudni, mennyivel nő a tőkehús felvásárlási ára, de ha 10 százalékkal, akkor begyűrűző hatása a húskészítmények esetében, főleg a prémium termékeknél akár több száz forintos is lehet – írta a lap.

Szintén áremeléseket jelentett be kereskedelmi partnereinek az utóbbi hetekben a hazai tejipar. A cégek azt tervezik, hogy szeptembertől növelik átadási áraikat: a zsíros tejtermékek átadási ára – elsősorban a tejfölé és a vajé – 10-12 százalékkal, míg a többi tejféleségé – köztük például a folyadéktejeké – 5-7 százalékkal növekedhet.

Így egy 200 forint körüli tejterméknél legalább 20-30 forintos áremelkedésre kell számítaniuk a fogyasztóknak.

A tejipari várakozások szerint a kiskereskedők elfogadják az árváltoztatásokat, így azok megjelennek a fogyasztói árakban is. A tényleges áremelkedést azonban az is befolyásolhatja, mekkora kereskedelmi haszonrés rakódik a termékekre, illetve az áfa is drágító tényező lehet, mivel nagyobb alapárra rakódik majd rá.