Nem sztrájkolnak a közszolgák az EP-választás előtt, de keresik hozzá a jogi utat

2019. május 15., 14:14

Szerző:

Nem igaz, hogy még a májusi európai parlamenti választások előtt sztrájkolnának a közszolgák.

Ezt Földiák András, az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság ügyvivője erősítette meg a 168 Órának.

Tegnap sajtóértesülések nyomán mi is beszámoltunk arról, hogy az OKSZ levelében arról tájékoztatta az mfor-t, hogy még május 26. előtt a közszolgálati dolgozókat képviselő szakszervezetek sztrájkba lépnek a sztrájkbizottság tájékoztatása szerint. Az OKSZ ugyanis már ötödik levelét küldte el a kormánynak, de még mindig arra várnak, hogy a miniszterelnök jelölje ki azt a személyt, aki a kormány képviseletében tárgyalna a közszolgálati követelésekről.

Az OKSZ, illetve az általa képviselt szervezetek béremelést és jobb munkakörülményeket akarnak kiharcolni a közszféra munkavállalói részére. Első levelüket 2018. március 20-án küldték el Orbán Viktornak, a legutóbbit pedig tegnap. Két hónap alatt két államtitkártól és egy helyettes államtitkártól több választ is kaptak, de a sztrájkkövetelések tárgyában a kijelölés nem történt meg.

Fotó: Facebook

Tegnap a bizottság azt jelentette be levelében, hogy ha a legutóbbi levelük után sem történik meg, bírósághoz fordulnak, „és jöjjön, ami az EP-választások idején senkinek sem szerencsés”.

Jogszabályok szerint ugyanis a kormánynak ki kell jelölnie, hogy a szervezetek kivel tudnak egyeztetni. Az OKSZ emiatt fordulna bírósághoz, de nincs szó arról, hogy már jövő héten sztrájkolnának, mivel azt nem lehet addig a törvényeknek megfelelően megszervezni.

Az OKSZ 10 nagy szakszervezeti szövetséget képvisel a közszféra területén, de információink szerint mindegyik tagszervezet elhatárolódott attól, hogy még az EP-választások előtt, vagyis ne a törvényi előírásoknak megfelelően lépjenek sztrájkba.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.