Demeter Szilárd nem nemi alapon találta ki az új zenei tanácsot

Demeter Szilárd szerint az új zenei tanács összetétele teljesítményalapú, ő soha nem nézi a nemeket. Annál inkább az igeneket.

2023. március 22., 11:30

Szerző:

Amint arról a 168.hu is beszámolt,  március 21-én megalakult Petőfi Zenei Tanács. A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) kezdeményezésének célja, hogy a tanács tagjai szakértelmükkel és meglátásaikkal elősegítsék a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a Hajógyár és a Magyar Popkulturális Értéktár minőségelvű megerősítését, ezáltal a magyar popkultúra jobbá tételét.

Több mint feltűnő, hogy a frissen megalakult tanács tagjai közé nem sikerült beválasztani egyetlen női előadót sem, a vezetői pozícióra pedig önmagát látta a legmegfelelőbbnek Demeter.

Az erősen homogén tanács összetétele miatt érdeklődött a Telex Demeter Szilárdnál, aki a válaszában jelezte: a döntés mögött nincs nemi alapú megkülönböztetés.

A Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, a portál megkeresésére úgy fogalmazott, hogy a tanács összetétele teljesítményalapú, a felkéréskor a hozzáadott értéket nézték, „nem bárkinek a biológiai, avagy társadalmi nemét. Ezt soha nem néztem, mint ahogyan a szexuális szokások alapján sem szoktam megkülönböztetést tenni. Felkérésünket mindenki elfogadta”.

Az alakuló ülés fő tanulságát abban foglalta össze, hogy egy produktív vita során nagyjából tisztázták a feladatokat, lehetőségeket, irányvonalakat. A következő ülést április második felében tartják, addig a tagok gondolkodnak, tájékozódnak. A gondolkozást természetesen nem társadalmi munkában teszik: „a tanács tagjai havi bontásban kevesebb mint 100 ezer forint díjazásban részesülnek munkájuk ellenértékeként”.

A Petőfi Zenei Tanács egyébként a popkultúra, „korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztését” jelölte ki elsődleges küldetéseként. A Petőfi Kulturális Ügynökség célja, hogy a tanács tagjai „szakértelmükkel és meglátásaikkal elősegítsék a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a Hajógyár és a Magyar Popkulturális Értéktár minőségelvű megerősítését, ezáltal a magyar popkultúra jobbá tételét” – idézi Demeter szavait a Telex.

(Kiemelt kép: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200, a Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma vezetője köszöntőt mond a költő teljes munkásságát magába foglaló Petőfi-sorozat sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján az A38 Hajón 2022. június 7-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)