Nem mindenkinek jutott Orbán százmilliós ajándékából

A „nemzeti tükör” az alapítók mellett a párttagoknak is jár, de a Fidesz nem árulja el, mennyibe került a több tízezer ajándék.

2021. április 9., 12:52

Szerző:

A piaci árak alapján becslésünk szerint akár százmillió forintba is kerülhettek azok a „nemzeti tükrök”, amelyeket a Fidesz a párt 1988. március 30-i alapításának 33. évfordulója alkalmából készíttetett. A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan idén sem jöhettek össze személyesen a Fidesz vezető politikusai és vendégeik, hogy ünnepeljenek, sőt ezúttal Orbán Viktor kormányfő, pártelnök sem emlékezett meg az évfordulóról Facebook-oldalán, pedig tavaly felköszöntötte pártját. Ha a bejegyzés el is maradt, az ajándék nem: Orbán levelet és csomagot küldött sokaknak, az ajándék pedig nem volt más, mint egy tükrös felületű tábla, rajta idézetekkel. A tábla először a kormányfő egy március 25-i Facebook-posztjában tűnt fel, ahogy segítségével a nyakkendőjét köti:

Orbán saját szavait vésték fel

A poszt végén feltűnt a #nemzetitukor hashtag is, vagyis Orbán Viktor így nevezte el a tárgyat. Azt, hogy milyen idézetek szerepelnek a tükrön, a 444.hu azonosította be: a felirat szerint „Magyarország hét törvénye” nem más, mint Orbán Viktor saját magától vett hét idézete, melyek a kormányfő tavaly augusztus 20-i beszédében hangzottak el, amikor felavatta a Kossuth térnél a Trianon 100. évfordulójára 5 milliárd forintból készült, földbe süllyesztett Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét. Akkor azt mondta:

„A száz év tanulságait oly’ súlyosaknak és messzehatóknak éreztük, melyek elől ki nem térhettünk. Ezért kihirdettük az új korszak nemzeti politikájának hét törvényét. (…) Miként a természetnek és a csillagok járásának, úgy a megmaradásnak és a túlélésnek is törvényei vannak. S miután megértettük, fel kell véssük őket Magyarország tartóoszlopaira oly’ élesen, hogy többé egyetlen nemzedék se tudja levenni róla a szemét. Haza csak addig van, amíg van, aki szeresse! Minden magyar gyermek újabb őrhely! Az igazság erő nélkül keveset ér! Csak az a miénk, amit meg tudunk védeni! Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük! Határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs! Egyetlen magyar sincs egyedül! Ez a XXI. századi Magyarország nemzeti politikájának könnyekkel és vérrel kiizzadt hét törvénye.”

Ez a „hét törvény” szerepel tehát a tükrön, amiről utóbb kiderült, hogy elsőként Orbán Viktor tehette ki a falra, de mások is kapnak belőle. A Telexnek a Fidesz sajtóirodája ugyanis elárulta, hogy „Orbán Viktor Facebook-bejegyzésében egy különleges ajándéktárgy látható, amelyet a Fidesz készíttetett megalapításának 33. évfordulójára. A tükörbe beletekintve önmagunkat láthatjuk, valamint Magyarország nemzeti politikájának hét törvényét.” Közölték azt is, hogy a „nemzeti tükröt” elsőként Orbán Viktor kapta meg, a Fidesz alapításának március 30-i évfordulóján a párt alapítói is megkapják, majd a tervek szerint hamarosan a Fidesz valamennyi tagja kézhez kaphatja az ajándékot.

Nem akarják elárulni az árát

Önmagában az ajándék nem nagy értékű, de több tízezer darabot legyártatni már tetemes összeg lehetett. Kíváncsiak voltunk, mennyit költött a gesztusra a Fidesz. Kerestük Kubatov Gábor alelnök-pártigazgatót, de ő nem nyilatkozott, titkára pedig a Fidesz sajtóosztályához irányított, ahová e-mailben március 31-én küldtük el a kérdéseinket:

  • A Fidesz 33. születésnapjára készült ajándék tükrök elkészítése és postázása mekkora kiadást jelent a pártnak?
  • Pontosan hány példányban készült az ajándék?
  • Orbán Viktor ötlete volt, hogy ez legyen az ajándék, vagy másé?

Választ azóta sem kaptunk, így megpróbáltuk megbecsülni az ajándék költségét. A képek alapján a mintegy 40x15 centiméteres nemzeti tükörről nehéz megállapítani, hogy valódi tükör-e, vagy tükröződő felülettel ellátott műanyag, ez pedig az ár szempontjából nagyon nem mindegy. Mint ahogy az sem, hogy a felületre gravírozással vitték-e fel az idézeteket, vagy nyomtatással. (A hét idézethez választott hét különféle betűtípus az árat nem befolyásolja.) Végül pedig a legfontosabb szorzó a példányszáma, hogy hány darabot kellett legyártani. A párt alapítói csupán 37-en voltak, a párt tagjai viszont jelenleg több tízezren lehetnek.

Hivatalos, pontos számot csak a Fidesz tudna közölni, mivel nyilvános, friss adat nem érhető el a taglétszámról. Annyi biztos, hogy a Fidesznek saját közlése szerint 2011-ben 40 320 tagja volt, 2015-ben már csak 35 ezer, az elmúlt évekről viszont nem találtunk frissebb hivatalos adatot. A párt által kötelezően leadott éves pénzügyi beszámolókból sem derül ki ez, mert azokban csak az éves tagdíjbevételt tüntetik fel – ez 2019-ben 263 millió forint volt –, de ebből nehéz a taglétszámra következtetni, mivel az országos választmány nem közli a tagdíj összegét, ráadásul nyugdíjasként és más jogcímeken kedvezményt lehet kapni a tagdíjból.

Ha 2015 óta a korábbi trendek folytatódtak, és csökkent a taglétszám, talán 30 ezerrel lehet számolni. Ez már akkora mennyiség, hogy a legtöbb ajándéktárgy-készítő vállalkozás jelentős kedvezményt hajlandó adni. Az interneten elérhető ajánlatokat böngészve becslésünk szerint az alapanyag fajtájától és a felületkezelés, vagyis a feliratozás technikájától függően 2-3 ezer forint lehet a nemzeti tükör darabja, ehhez jön Orbán kísérőlevelének pár forintos költsége, és az akár 500-1000 forint postaköltség/futárdíj. Vagyis 2500-4000 forint közötti összeggel és 30 ezres taglétszámmal számolva 75-120 millió forintot is költhetett a Fidesz, ami már jelentős tétel a párt évi mintegy 2 milliárd körüli költségvetésében.

Mégse kapott belőle mindenki

A jelek szerint a Fidesz azon spórolt, hogy nem küldött minden alapítónak Orbán Viktor ajándékából. Megkerestünk néhány Fidesz-alapítót, hogy megkérdezzük, megkapták-e a nemzeti tükröt, és ha igen, melyik a kedvenc idézetük róla Orbántól. Bajkai István azt mondta, megkapta az ajándékot, de az országgyűlési képviselő, volt erzsébetvárosi alpolgármester, valamint a kormánypárti médiaholding, a KESMA kuratóriumi tagja azt már nem árulta el, melyik a kedvenc idézete. Egy másik alapító, Deutsch Tamás EP-képviselő – aki szerint egyébként teljesen normális, hogy Orbán Viktor 30 év alatt semmit nem tudott félretenni – is megkapta, és azt mondta, mind a hét idézetet „egyformán szeretem”.

Kapott a nemzeti tükörből Fodor Gábor is, ami meg is lepte a Fideszt már 28 éve elhagyó politikust. Fodor, aki a párt addigi liberálishoz képest konzervatív fordulatot vett politikája miatt 1993-ben lépett ki a Fideszből, majd 1994-től az SZDSZ-ben politizált, aztán ott, illetve később az általa alapított Liberális Pártban is elnök volt, kérdésünkre azt mondta, „értékelem ezt a gesztust, mert azt jelzi, hogy bár az elmúlt években nem hívtak már a Fidesz-születésnapokra, nem retusáltak ki teljesen”.

Mást azonban úgy tűnik, kiretusáltak. „Nem kaptam ilyen ajándékot, amit sajnálok, mert az volt a tervem, hogy elárverezem, és a befolyó pénzt felajánlom a Klubrádiónak” – ezt már Kardos József mondta, aki egykori alapítóként éppen a Fidesz 33. születésnapjára időzítve küldött levelet Áder Jánosnak, kérdőre vonva benne a köztársasági elnököt, „Hol vagy Te egyáltalán, amikor égbekiáltó igazságtalanságok és gonosz törvények születnek sorban?”, majd így folytatta: „Hallgatásoddal Te is bűnrészes vagy abban az őrültségben, amit ma Magyarországnak hívnak.” Kardos a levélben kifejtette, mit ért őrültség alatt: például azt, „amit ez a hatalom Soros Györggyel művelt”, vagy azt, hogy – Orbánra utalva – „soha annyit még nem loptak el az adófizetők pénzéből, mint amennyit az ő uralkodása alatt”.

A Fidesz 31. szĂźletĂŠsnapi ĂźnnepsĂŠge
 
A Fidesz 31. születésnapján Kövér László és Orbán Viktor tortát vág Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
 

Kérdésünkre Kardos József elárulta, hogy választ ugyan nem kapott a levélre az államfőtől, de nem is számított erre, neki az is elég, ha Áder „elszégyelli magát”. Megjegyezte: a Fidesz születésnapokra már régóta nem hívják egyébként, Orbán évértékelőire még kap meghívót, talán azért, mert „véletlenül rajta maradtam a listán”, de ezekre sem megy el, hiszen egyértelműen nem kívánatos lett a pártban azóta, hogy 2016-ban egy Magyar Narancs interjúban azzal állt a nyilvánosság elé, hogy ő alapítóként nem ehhez adta a nevét, illetve ott beszélt először arról, hogy:

„Gyűlöletet szítanak mindenhol, miközben szétlopják az országot. Ez a rendszer erkölcsileg már régen megbukott. Minél tovább vegetálnak, annál több kárt fognak okozni az országnak.”

Nem kapott az ajándékból Molnár Péter sem, aki nemcsak a Fidesz egyik alapítója volt, de vezetőségi tagja, országgyűlési képviselője, 1993-ban pedig az egyik alelnöke is, amikor a párt hatalom-központosító fordulata miatt lemondott, kilépett és visszaadta parlamenti mandátumát. Molnár a Fidesz kulturális tevékenységeiért felelős vezetőségi tagként a Fidesz Akadémia egyik alapítója volt. 1994 óta magyar és amerikai egyetemeken, köztük a CEU-n szólásszabadság-kutató volt, 2010 óta slam előadó és szerkesztő. Magyar és Európa-bajnok slammerként alapítója és főszerkesztője a CEU Demokrácia Intézetéhez is kapcsolódó Földalatti Slam Akadémiának. Mint mondta, ha már az ajándéktükrön Orbán Viktor idézetek vannak, akkor cserébe újra elküldi a miniszterelnöknek azt a Szóritmusoló híd című slamet, amiben Molnár apjának mondata, hogy „az a legerősebb, aki önmagát is le tudja győzni”, utat talál Orbán Viktorhoz. Ez a 2018-as, Budapesten, amerikai zsűrivel rendezett Slam Poetry Európa-bajnokságon hangzott el Molnártól. A záró sorokban tölcsért csinálva a kezéből kérdi: „Viktor, hallassz? Megmutatják neked ezt a slamet? Van három perced a bársony börtönödben?” Molnár azt mondta, szomorúan látja, hogy ha el is jutott Orbán Viktorhoz az üzenete, amely szerint senkinek nem lehet túl sok hatalma, a miniszterelnök nem ismerte fel, hogy magát legyőzve korlátoznia kellene a saját túlhatalmát. Ehelyett tovább épül a NER-hatalomközpontostás, az egyetemeken is, ezért szólt a Földalatti Slam Akadémia legutóbbi eseménye az egyetemek NEResítéséről.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.