Nem lehet nyilvános a hétfői Fudan-egyeztetés

Hiába kért élő, online közvetítést Baranyi Krisztina, zártkörű marad a megbeszélés, amelyen Palkovics László miniszter vele és a főpolgármesterrel egyeztet a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyében.

2021. május 14., 10:43

Szerző:

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina azt kérte, hogy a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának ügyében Palkovics László innovációs miniszterrel hétfőre összehívott megbeszélés legyen nyilvános, de a kormányzati tárgyalópartner a kérést elutasította.

„Kértem, hogy legyen nyilvános a megbeszélés, tekintettel a projekttel kapcsolatos eddigi ellentmondásos kormányzati információkra, illetve a széleskörű érdeklődésre” – magyarázta Facebook-posztjában Baranyi, ám – mint írja – ezt, a nemleges választ kapta:

„Álláspontunk szerint a megbeszélés élő, online közvetítése megnehezítené az érdemi, szakmai egyeztetést, ezért megértését kérve a tárgyalást az eredeti szándéknak megfelelően zárt körben tartanánk.”

A polgármester erre megjegyezte: „Érdemi, szakmai egyeztetésről beszélni úgy, hogy a meghívásunk óta törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy a kerületnek és a Fővárosnak semmiféle befolyása se lehessen a beruházás megvalósulására – visszatetsző.”

A 168.hu is írt a törvényjavaslatról, amelyet Baranyi úgy értékelt, hogy a Fudan Egyetem „kitúrná” az eredetileg a teljes fejlesztési területre tervezett Diákvárost, mivel a tervek szerint az arányok megfordulnának: a terület mintegy háromnegyedét foglalná el a Fudan, a maradék lenne a Diákváros.

Baranyi akkorn a 168.hu-nak emlékeztetett: felcserélődtek a szerepek, hiszen az eddigi tervek szerint még a terület kisebb részét, az északi sarkát foglalta volna el a Fudan, a nagyobb részén valósulhatott volna meg a Diákváros, most pedig éppen fordítva tervezik.

Ráadásul nem egyszerű helycsere történt, hanem a polgármester szerint gyakorlatilag „eltűnt” a Diákváros. Különösen fáj neki, hogy eszerint „az ipari műemléknek számító Nagyvásártelep, amely közösségi térként a Diákváros szíve lett volna, az új terv szerint kizárólag a Fudan Egyetemé lesz”.

Karácsony Gergely főpolgármester pedig jelezte: "Nem adjuk a Diákváros egyetlen négyzetcentiméterét sem". Hozzátette: „Jegyezzük meg ezt a napot. A napot, amikor a Fidesz 15 ezer magyar diák megfizethető lakhatásának helyszínét átadja a kínai állampárt egyetemének."

(Kiemelt kép: Palkovics László miniszter a Budapest Diákváros - Nagyvásártelep és környezete nemzetközi építészeti tervpályázat eredményhirdetésén 2021. április 27-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.