Nem egy, hanem két ember halt meg a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban

Nem egy, hanem két súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó halt meg a kórházban a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében történt gázrobannás miatt. 

2023. július 28., 14:34

Szerző:

A halált okozó géprobbanás márciusban történt, az ügy részleteire csak most derült fény, miután

az Átlásztó bitokába került egy határozat, amely 10 millió forintos bírságot rótt ki a cégre súlyos veszélyeztetést okozó munkavédelmi mulasztások miatt, és amely szerint nem egy ember, hanem kettő halt meg. A hírek először kisebb tűzesetről és három ember megsérüléséről szóltak. 

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szigetszentmiklósi ipari parkban március 14-én történt tűzesetről aznap este egy rövid közleményben adott hírt. A katasztrófavédelmi hatóság közleménye az akkumulátorok feldolgozásával foglalkozó céget nem nevezte meg és a baleset halálos kimeneteléről sem számolt be, csak arról, hogy a tűzben három eber megsérült és veszélyes anyag nem került a levegőbe. Majd áprilisban a Privátkopó írta meg, hogy  a kórházban életét vesztette egy, a március 14-i balesetben súlyos sérüléseket szenvedő dolgozó. Eztután a telex.hu számolt be arról, hogy halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Akkor azt írták, hogy az Országos Mentőszolgálattól kapott információ szerint a baleset helyszínéről egy férfit mentővel, egy másikat pedig mentőhelikopterrel szállítottak kórházba.  

Az Átlátszó közadatigénylés nyomán jutott a határozathoz, mely szerint a SungEel Kft. három munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette, ezért a céget 10 millió forint bírság megfizetésére és a munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére kötelezték. A balesetet egy darálógép felrobbanása okozta. A gépet egy korábbi, 2022 júniusi tűzesetet követően nem használták, ez év márciusában azonban koreai szakemberek érkeztek az üzembe, akik megjavították a hibás részeket. Majd a koreai vezetés utasítására március 13-án a berendezést újra üzembe állították, egy nap múlva azonban a darálógép eldugult és leállt. Vezetői utasításra a darálógép kitakarítását egy betanított munkásra bízták, aki „nem beszélt magyarul”, de korábban már végzett ilyen munkát. Csakhogy nem úgy csinálta, ahogy korrábban, hanem vágott rajta egy nyílást, amitől a darálógép berobbant és dolgozó még aznap meghalt a kórházban. Egy másik, szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó hosszas kórházi kezelés után, április 3-án a kórházban vesztette életét, egy harmadik munkavállaló pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. 

Az Átlátszó azt írja, hogy a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya büntetőeljárást folytat jelenleg is halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt. A szigetszentmiklósi üzemet korábban már háromszor büntették meg dolgozói rákkeltő anyagokkal való súlyos veszélyeztetése miatt. A cég bátonyterenyei üzemében pedig már két esetben is darálógép okozott balesetet: 2022 júliusában egy engedély nélkül használt munkagép felrobbanása személyi sérülésekkel járt, idén júniusban pedig egy darálógép túlmelegedése miatt történt tűzeset. Ez utóbbi ügyében a Bátonyterenyei Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folytat eljárást. 

(Kiemelt képünkön: 2021. július 7én adták át a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor újrahasznosító gyárát a Nógrád megyei Bátonyterenyén. A megnyitó ünnepségen beszélt Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Fotó: MTI)