Nem biztos, hogy megéri a karácsonyi kamatmentes kölcsön

Már megélhetési célból is vesznek fel hitelt a magyarok, és hiába hangzik jól a kamatmentes kölcsön, könnyen ráfizetés lehet belőle. 

2023. november 20., 19:25

Szerző:

Ha megcsúszunk a törlesztéssel, nem tudunk szerződés szerint teljesíteni, akkor azonnal visszatér a kamatozás, és akár 15-20 vagy esetleg 25 százalékos kamat is megjelenhet – derül ki az rtl hiradóból. Egy húsz vagy annál is magasabb kamatozási szint fölötti kölcsön tartós problémát okozhat egy kisebb jövedelmű család esetében  – közölte Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu ügyvezetője.

Ha a felvett hitelt nem tudják visszafizetni, annak törlesztőrészleteit egy újabb hitelből fizethetik és kész is az adósságcsapda 

– vázolja Sándorfi.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerin a magyar háztartások egy harmada tavaly sem tudott fedezni egy váratlan 125 ezer forintos kiadást, ennek pedig nyolc éve nem látott mértékű hitelkártya-tartozás az eredménye. 

A KSH legutolsó adatai szerint a magyar háztartások 9,6 százaléka küzdött hiteltörlesztéssel vagy lakásával összefüggő hátralékokkal tavaly, amikor még az ideinél alacsonyabb volt az infláció Magyarországon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: P. Broze / Onoky / Photononstop via AFP)