„Nekünk ezzel a miniszterelnökkel már nincs dolgunk” – leírta az Orbán-kormányt a Tanítanék Mozgalom

Lehetetlennek tartják a párbeszédet.

2018. február 3., 00:15

Szerző:

Támogatják a Független Diákparlament követeléseit, de nem hiszik, hogy van értelme tárgyalni Orbán Viktorral vagy az Orbán-kormány képviselőivel – derül ki abból a levélből, amely a Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán jelent meg pénzek délután. A levél tanúsága szerint a szervezet büszke arra, hogy a diákok még képesek a kritikus gondolkodásra, de az Orbán-kormánynak nem célja, hogy Magyarországon korszerű, gyermekközpontú oktatási rendszer legyen, az egyedüli célkitűzéséhez, a hatalma megtartásához pedig butítania kell az országot, ezért lehetetlennek tartja a párbeszédet a miniszterelnökkel. A levál teljes szövege így hangzik:

„A Tanítanék Mozgalom támogatja a Független Diákparlament követeléseit

A Tanítanék Mozgalom teljes mértékben egyetért a diákok követeléseivel. Büszkék vagyunk a Diákokra, akik az elnyomó, korszerűtlen oktatási rendszer ellenére képesek az önálló, kritikus gondolkodásra. Sőt, ebben az elnyomó, megfélemlítő „illiberális demokráciában” tudnak és mernek aktív, felelős állampolgárként viselkedni. Minden tiszteletünk és szolidaritásunk az övék!

Ám ahhoz a levélhez, amelyben vitára szólítják fel Orbán Viktort, nem tudunk csatlakozni. És erről nem a diákok tehetnek – erről egyedül Orbán Viktor és kormánya tehet.

Fotó: Merész Márton

A Tanítanék Mozgalom szigorúan szakpolitikai mozgalomként indult. Mindent megtettünk annak érdekében, hogy érdemi párbeszéd alakuljon ki a regnáló hatalom és a tiltakozó pedagógusok között. Számos fórumon és kommunikációs csatornán, számos eszközzel próbáltuk rávenni a kormányt arra, hogy álljon velünk szóba, hogy a nyilvánosság előtt ütköztessük érveinket és találjunk végül közös nevezőt.

És mit tett erre a kormány? Gyáván meghátrált, és a rendelkezésére álló, összes kommunikációs csatornán elkezdte lejáratni, leszalámizni, ellehetetleníteni a mozgalmunkat. Hazugságokat és rágalmakat terjesztett (és terjeszt azóta is) rólunk lakájmédiája segítségével, megfélemlít, kritikus igazgatókat és pedagógusokat lehetetlenít el mind morálisan, mind egzisztenciálisan.

A kormánynak nem célja, hogy Magyarországon korszerű, gyermekközpontú oktatási rendszer legyen. A kormány támogatottsága az értelmiségtől az alacsonyan iskolázott rétegek felé tolódott el. A kormánynak egyetlen célja van – hogy hatalmát megtartsa. Ehhez pedig az ország lebutítására van szüksége. Csak sötétségben tartott emberekre tud hatni a »sorosozás”, a »brüsszelezés«, a »migránsozás«, a »civilezés«, melybe mélyen belepirul minden gondolkodó magyar. És ezt a szégyenteljes, hazug propagandát Orbán Viktor személyes kézjegyével látta el például legutóbbi, »StopSoros«-levele kapcsán.

Nekünk ezzel a kormánnyal, ezzel a miniszterelnökkel már nincs dolgunk. Nem hiszünk a jószándékukban, nem hiszünk a segítségükben. Vitázni csak korrekt partnerekkel érdemes, ők viszont messzemenően eljátszották már a becsületüket.

Legutóbbi tüntetésünkön ezért arra szólítottuk fel az állampolgárokat, hogy menjenek el április 8-án szavazni, és ne szavazzanak a jelenlegi kormányra. Az Oktatói Hálózattal közösen felmutattuk az Oktatási Minimumot, melyhez Magyarország összes, demokratikus ellenzéki pártja csatlakozott.

Úgy gondoljuk, Magyarországon csak akkor lesz korszerű, gyermekközpontú, hatékony oktatási rendszer, ha ezek a pártok kerülnek kormányra. Addig semmiképp.

Azt, hogy Orbán Viktor korrekt és méltó vitát folytasson a Diákokkal, lehetetlennek tartjuk. Ám abban, hogy Magyarország jövőjét még nem kell temetnünk, hiszünk – és ezt a hitünket messzemenően megerősíti a Diákok bátor, becsületes, tiszteletreméltó kiállása. Állampolgári aktivitásuk mindenképp szükséges és jelentőségteljes – a kormány minden eddigi és várható további, gyáva és hazug reakciója is csak ráerősít erre.”

A Független Diákparlament január 19-én, a Tanítanék Mozgalom január 28-án tartott tüntetés a Kossuth téren a magyarországi oktatás helyzetének a javításáért, és amíg a Tanítanék Mozgalom demonstrációján csaknem teljes ellenzéki támogatás mellett megszületett az oktatási minimum, a Független Diákparlament előállt a 12 pontjával, és mivel erre az Orbán-kormány nem reagált vitára hívta ki a miniszterelnököt. Neki egy hete van válaszolni. Ha nem teszi meg, a Független Diákparlament február 23-án újra az utcára hívja az embereket. 

 

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.