Nekiesett az ellen-MÚOSZ az igazinak egy tihanyi ingatlan miatt

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke korábban azt mondta, az ingatlan fenntartása nem lenne racionális.

2021. május 11., 14:30

Szerző:

Bírálja a Magyar Újságírók Országos Szövetségét (MÚOSZ) a kormánypárti újságírószervezet, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) a MÚOSZ tihanyi üdülőjének eladása miatt – vette észre a Media1.

Az idén újragründolt MNMSZ a közleményében azt írja, hogy a MÚOSZ „az újságírótársadalom érdekképviselete helyett kizárólag a politizálásra és a bevételszerzésre összpontosít. Teszi ezt annak ellenére, hogy sajtóhírek szerint a saját tagságuk és elnökségük egy része is ellenezte az eladást”.

A közleményt a MÚOSZ maga is közölte a honlapján.

A MNMSZ, melyre többen amolyan kormánypárti ellen-MÚOSZ-ként tekintenek, közleményében azt is állítja, hogy „a MÚOSZ nem emeli fel a szavát, amikor politikusok és véleményvezérek újságírókat fenyegetnek. Hallgat, amikor szerkesztőségeket bírálnak szabad témaválasztásuk miatt. Néma marad, amikor Magyarországot a szakma mélypontját jelentő propagandaműsorokkal akarják befeketíteni külföldről.”

A MÚOSZ tihanyi üdülőjének ügyéről még az év elején született döntés, majd a napokban az Átlátszó újra bedobta a témát, annak kapcsán, hogy egy erdélyi milliárdos, a Mudura-család vette meg az üdülőt.

Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke a tihanyi ingatlan eladásáról korábban azt mondta, az ingatlan fenntartása nem lenne racionális.

Az üdülő eladása a MÚOSZ-tagság egy része számára érzelmi kérdés – vannak, akik családok generációi óta oda járnak nyaralni –, másoknak viszont pusztán gazdasági ügy vagy éppen teljességgel érdektelen. A tihanyi üdülőt az elmúlt évek átlagában a tagok három-öt százaléka vette igénybe, miközben a fenntartását a teljes tagság finanszírozta a tagdíjakból. A tihanyi üdülő történetének a 2018-as nyár volt a csúcsszezonja a kihasználtságot (és a bevételt) tekintve, de az üdülő abban az évben is veszteséges volt, vagyis a szükséges ráfordításokat és az amortizációt a bevétel nem tudta ellensúlyozni – mondta Hargita Miklós.

(Kiemelt képünkön a Magyar Újságírók Országos Szövetségének oktató- és üdülőháza. Fotó: MTVA/Bizományosi | Jászai Csaba)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.