Néhány hónapon belül elérhető lenne a 25 százalékos átoltottsági arány

Ha megfelelő ütemben érkeznek Magyarországra a vakcinák és sikerül megszervezni az oltást. 

2021. március 6., 15:16

Szerző:

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint mérföldkő, hogy ezen a hétvégén elérheti az egymilliót a beoltott emberek száma Magyarországon, ami már "nagyon komoly átoltottságot jelent".

A főorvos szombaton a közmédiának úgy nyilatkozott: nagyon sokan érzik úgy, hogy csak az oltással lehet hatékonyan védekezni a járvány ellen. Ha megfelelő ütemben érkeznek Magyarországra az oltóanyagok, akkor néhány hónapon belül elérhető a 25 százalékos átoltottsági arány, ami már a járványt meg tudja fékezni - mondta.

Nem mindegyiket lehet bizonyos életkorok alatt, vagy felett beadni, valamelyiket hosszabb vagy rövidebb idő után ismételni kell, azonban "mindegyiknek megfelelő a hatékonysága". Mindegyik alkalmas arra, hogy szinte száz százalékban megakadályozza a súlyos esetek kialakulását és a kórházba kerülést a beadás után két-három héttel. A második oltás után egy héttel alakul ki az oltásoknál meghatározott 80-90 százalékos védettség - mondta Szlávik János.

Meredeken emelkedik az új fertőzöttek és a kórházba kerülők száma. Ennek egyértelmű oka a brit variáns terjedése, amely könnyebben terjed emberről emberre, a fiatalabbakat fertőzi, több embernél okoz lázat, izom- és ízületi fájdalmakat, illetve nagyon sokan köhögnek tőle. A brit variáns súlyosságát tekintve 10-15 százalékkal agresszívebb, mint a korábbi koronavírus-törzsek - mondta.

Az infektológus konkrétumok említése nélkül azt is elmondta, egy éve harcban állnak a koronavírussal az egészégügyi dolgozók, az orvosok és nővérek. "Sajnos időnként hátba támadnak emiatt, de úgy érzem, mi mindannyian az emberekért, betegekért és életekért küzdünk, mert ez a hivatásunk" - fogalmazott.

Lemondták, de mégis volt oltás

Ezen a hétvégén egyébként 74 ezer AstraZeneca-vakcinát adtak volna be a 60 éven aluli krónikus betegeknek, de problémák akadtak a kormányzati adatbázissal, ezért későbbre tolták a programot. A halasztásról szóló tegnapi bejelentés után azonban sok 60  év alatti krónikus beteg mégis megkapta az AstraZeneca vakcináját valamelyik oltóponton - írja a 444.hu közösségi médiás értesülésekre hivatkozva. Mint írják, az információ Twitter- és Facebook-posztokból, üzenetekből és olvasói levelekből származik.

A lap azt írja, nem hivatalos forrásokból többen is megerősítették, hogy aki a bejelentés és a tegnapi lemondó SMS ellenére megjelentek az oltóponton, mégiscsak megkapták az oltást. Az RTL Híradó értesülései szerint pénteken a kórházak értesítést kaptak az országos kórház-főigazgatóságtól, hogy a vakcinákat az adatbázishiba ellenére kiszállítják, és ha valaki, aki nem értesült a problémákról, mégis megjelenik az oltóponton, annak adják be a vakcinát. 

(Kiemelt kép: Oltásra várakozók Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. február 28-án. Ezen a napon folytatódott az idősek koronavírus elleni védőoltása. MTI/Mohai Balázs)

 

18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.