Négyszeres áron építheti a szegedi uszodát a WHB az Orbán-kormány támogatásával

2019. február 19., 12:06

Szerző:

Az eredeti árhoz képest jóval drágábban, 4 milliárd forint helyett 16 milliárdért építi meg Szeged új sportuszodáját Tiborcz István üzlettársának, Paár Attilának a cége, a West Hungária Bau Kft. (WHB) a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen. A négyszeres áremelkedést azzal magyarázzák, hogy a tervezés, az engedélyeztetés, majd a közbeszerzés lebonyolítása alatt eltelt időben megnövekedtek a költségek – írja az Átlátszó.

Az uszoda 2016 májusában a tervek alapján 3,5-4 milliárd forintba került volna.

A komplexum felépítéséről Orbán Viktor miniszterelnök és Szeged polgármestere, Botka László 2017. január 30-án állapodott meg, a költségek ekkor már 7 milliárd forintra nőttek.

A 13 ezer négyzetméteres uszodában lesz versenymedence, több kisebb medence és edzőterem is, a lelátóról pedig i 1 169 ember követheti az eseményeket.

A beruházás határideje többször csúszott, a költségek pedig folyamatosan növekedtek.

A nyertes tervező irodával 2016 októberében kötött szerződést a város a tervek kidolgozására, és a szükséges engedélyek beszerzésére, amely 2017 novemberében fejeződött be. Az önkormányzat viszont új költségvetési tervet készíttetett a tervezőkkel az eltelt idő, a műszaki problémák miatt. Ez 2017 decemberében elkészült, akkor már a nettó 8 milliárd forintra becsülték a kivitelezés költségét.

A beruházás ezután a Modern Városok Program részeként már kormányzati hatáskörben folytatódott. A kiviteli közbeszerzési eljárást az állami cég, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. bonyolította.

A közbeszerzést 2017 végén írták ki, amelyre két pályázat érkezett be. Az egyik a kormányzati körökkel korábban szoros kapcsolatot ápoló Penta Industry Kft-től érkezett, de a cég később visszalépett. A nyertes ajánlattevő a W-D 2018 Konzorcium lett, melynek tagjai a West Hungária Bau Kft. és a Dél-Konstrukt Zrt. Az önkormányzat szerint mindkét ajánlattevő megközelítőleg nettó 12 milliárd forintos árajánlatot tett.

A közbeszerzés lebonyolítása után a BMSK Zrt igazságügyi mérnök szakértőt kért fel az ajánlati ár vizsgálatára, illetve arra, hogy a költségek tükrözik-e a mai piaci viszonyokat. Az eredményt a szakértői anyag birtokában hirdették ki.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy a város a beérkezett túlárazott ajánlatokat látva nem akart eredményt hirdetni a fedezet hiánya miatt, a kormány viszont elfogadta a BMSK Zrt. piacelemzését és kifizette a többletköltséget is.

A drágulásnak a portál forrásai szerint csak részben lehet az oka a munkaerőhiány, vagy a megugró anyagköltség.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.