Négymilliárddal lett gazdagabb az Orbán-család, csak a gánti bányából

Orbán Viktor miniszterelnök apjának bányája 2015 és 2019 között csaknem 4,4 milliárd forint osztalékot fizetett ki idősebb Orbán Győzőnek - írja a Direkt36.

2021. március 29., 11:21

Szerző:

A miniszterelnök apjának bányavállalata, a Dolomit Kft. az elmúlt években a piaci átlagnál jóval magasabb osztalékot fizetett a tulajdonosainak, ez a szám 2019-ben 1,8 milliárd forint volt, ami a piaci átlag több mint tizenháromszorosa - írja a Direkt36

Az elemzés szerint 70 olyan cég található Magyarországon, amely ugyanazt a szakágazatot jelölte meg tevékenységi körként, mint Orbán Viktor apjának vállalata, ezek közül pedig mindössze 23 tudott 2015 és 2019 között folyamatos profitot hozni. Ennek sorsáról a vezetők döntenek, általánosságban visszaforgatják a vállalkozásba, vagy osztalék formájában kifizetik a tulajdonosoknak. 

A több mint 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező idősebb Orbán Győző minden évben az osztalékként kifizetett összeg több mint felére jogosult - ez 2015-től 2019-ig 4 milliárd 372 millió forintot jelentett Orbán Viktor édesapjának. Ez rendkívül magas szám, figyelembe véve, hogy 2015 óta minden évben maximum 11 olyan cég volt, ahol osztalék felvétele mellett döntöttek. 

2015-ben és 2018-ban is csupán egy külföldi cég előzte meg Orbán Győző vállalatát a kifizetések tekintetében, 2017-ben és 2019-ben pedig piacvezető volt az év végi osztalékok kifizetésében. Az elemzés kiemeli: az elmúlt öt évben a Dolomit Kft. a profitot egyszer sem forgatta vissza a cégbe, hanem teljes egészében kifizette osztalékként a tulajdonosoknak. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Shutterstock)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.