Negyedmillióval nőtt a Fidesz tábora a Závecz Research szerint

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 46, a DK 16, a Jobbik 14, a Momentum 9, az MSZP pedig 7 százalékon áll. 

2021. március 16., 11:59

Szerző:

A Fidesz elmozdult a mélypontról, a decemberi 30 százalék után februárban 31, mostanra 33 százalékra nőtt a tábora a teljes népességen belül – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amelyet a HVG.hu ismertetett. A kutatáshoz a válaszokat március 2–11. között vették fel. 

A Závecz Research adatai szerint tovább erősödött a Jobbik, amely tavaly év végén 7, egy hónappal ezelőtt 9, most pedig 11 százalékon áll.

A Demokratikus Koalíció februárban a választókorúak 10 százalékára számíthatott, ezúttal 11 százalékra. A DK és a Jobbik tehát holtversenyben az ellenzéki oldal legerősebb pártjai, mögöttük a Momentum áll, az előző hónapokéval azonos, 6 százalékos táborral. Az MSZP támogatottsága nem változott, ezúttal is 5 százalékot kapna. Ebben a hónapban az LMP és a Mi Hazánk ugyanúgy áll, 2-2 százalékot ért el, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékot – írják.

A felmérés szerint aktivizálódtak a választók: a februári 32 százalékról 27 százalékra csökkent azok aránya, akiknek nincsen kedvelt pártjuk.

Az ezerfős minta alapján készített kutatás szerint a biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 46 százalékos, a második helyen a DK áll, 16 százalékkal. A Jobbik a sorban a harmadik, az aktív szavazók 14 százalékára számíthat, a Momentum 9 százalékra. Az MSZP 7 százalékos, a Mi Hazánk pedig 3. Az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot kapott az elkötelezett szavazói körtől, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékot – olvasható a portálon.

(Kiemelt képünk illusztráció I Fotó: Merész Márton)

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.