Navracsics szerint a 3. Pajta program összehozza a településeket - már 29 csatlakozott

Az egész éven át zajló 3. Pajta program a településeket együttműködésre sarkallja, amely a tervek szerint a jövőben is megmarad a régiót erősítve – hangsúlyozta a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program keretében zajló rendezvénysorozat csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter.

2023. március 30., 20:47

Szerző:

Navracsics Tibor elmondta, hogy a tavalyi rendezvényhez képest idén kétszer annyi, 29 település csatlakozott a programhoz.

Mint hozzátette, a rendezvénysorozat által erősödik a települések lakosságmegtartó ereje is. A cél az, hogy a Pajta program a helyi kulturális élet meghatározó tényezőjévé válva példát mutasson az ország más régióinak – emelte ki a miniszter.

Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF Pajta programért felelős vezető projektmenedzsere elmondta, hogy a csatlakozó települések összesen 170 millió forintból valósítják meg sokszínű programjaikat. Vannak köztük a hagyományápolást, a kulturális nevelést, a helyi közösségépítést szem előtt tartó rendezvények, valamint sok olyan is, amely a kistelepülések együttműködésén alapul.

A rendezvénysorozat egyebek mellett zenei, képzőművészeti programokkal, kiállításokkal, ismeretterjesztő és színházi előadásokkal várja az érdeklődőket az év során.

Április 1-jén például a falusi élet nyújtotta lehetőségekkel ismerteti meg az érdeklődőket az Öko Márkó című program, amelynek keretében szó lesz a kertek kialakításáról, a madárbarát kertről, lesz palánta cserebe és madárodút is lehet készíteni. A nap folyamán kitelepül Márkóra a Feltöltő Pont,  Veszprém csomagolásmentes boltja.

(Kiemelt kép: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) keretében zajló Pajta Program eseménysorozatról tartott sajtótájékoztatón Veszprémben 2023. március 30-án. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

 

07:45

Szerdán a déli óráktól a nyugati határszélen, illetve késő délután főként a Duna vonalától keletre egy-egy intenzívebb záporban akár az ég is megdörrenhet. A kialakuló záporokat, zivatarokat többfelé jégdara, intenzív csapadék és szélerősödés kísérheti.