Navracsics: Akkor lennék boldog, ha a Fudan és a CEU is itt működne

A fideszes politikus nagyon sajnálja, hogy annak idején a CEU politikai üggyé vált, szeretné, ha ez a Fudan Egyetemmel nem történne meg.

2021. április 23., 10:42

Szerző:

Sohasem üldözne el egyetlen külföldi egyetemet se Magyarországról, hiszen az oktatás érték – mondta Navracsics Tibor a KeljfelJancsi című műsorunkban a 168.hu-n. Amennyiben egy felsőoktatási intézmény megfelel a magyar törvényeknek, akkor szerintem itt a helye – tette hozzá.

A fideszes politikus szerint a mai világban elengedhetetlenül fontos egy egyetem jelenléte, hiszen szerinte az egyetemek olyan fontos tényezők lesznek a társadalomban, mint a 19. században a gyárak voltak.

Fiala János emlékeztette arra a politikust, érez némi ellentmondást abban, hogy a Közép-Európa Egyetemet (CEU) korábban kigolyózták Magyarországról, a Fudan viszont idetelepülhet. 2020 októberében kimondta az Európai Bíróság, hogy sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért ezeket a rendelkezéseket meg kell semmisíteni. 

Navracsics Tibor azt mondta, számára nincs „baráti” vagy „nem baráti” egyetem. Nagyon sajnálja, hogy annak idején a CEU politikai üggyé vált. „Szeretném, ha ez a Fudan Egyetemmel nem történne meg. És egyáltalán: nem akarom, hogy egy felsőoktatási intézmény átpolitizálódjon. Különben is, akinek nem tetszik a Fudan, az hívja ide a Yale-t” – fogalmazott.

A volt uniós biztos szerint minél több nívós egyetem van Magyarországon, annál nagyobb az ország tőkéje.

„Senki sem gondolhatja komolyan, hogy aki a Fudan Egyetemen végez, az maoista igazolvánnyal fog sétálni a körúton. Hiszen a moszkvai egyetemen végzett személyek tudását sem szokás megkérdőjelezni” –  mondta Navracsics.

(Kiemelt kép: MTI/Európai Bizottság | Samuel Kubani)