Navracsics: Nincs esély normális párbeszédre

A volt miniszter azt mondta, a nyugati vakcinák hiánya miatt 20 ezer magyar ember vesztette életét, Navracsics szerint a keleti oltóanyagok is késtek.

2021. április 1., 10:02

Szerző:

– Nem tudom értelmezni, mi az, hogy a nyugati vakcinák késlekedése miatt húszezer ember halt meg – mondta Navracsics Tibor volt uniós biztos a 168.hu felületén futó Keljfeljancsi című műsorban.

Lázár János volt kancelláriaminiszter a hódmezővásárhelyi Rádió 7-nek adott interjúban úgy fogalmazott: Nem a keleti vakcinák léte, hanem a nyugati vakcinák hiánya az igazi probléma. A keleti vakcinák eddig 600 ezer magyar embernek mentették meg az életét, illetve óvták meg őket a súlyos betegségtől, a nyugati vakcinák hiánya miatt pedig 20 ezer magyar ember veszítette el az életét 

Navracsics Tibor szerint ugyanakkor a keleti vakcinák is késlekedtek, így nem lehet tudni, ezek késlekedése miatt hányan vesztették életüket. Úgy vélte, pontosan lehet tudni viszont, hogy hány ember menekült meg a nyugati oltóanyagok miatt, példaként pedig saját szüleit hozta, akik szintén nyugatról származó vakcinát kaptak. 

– Nem fogok egy ilyen hírt megvenni, hogy húszezer ember halt meg a nyugati vakcinák késlekedése miatt. Ez egy rosszindulatú beállítása a dolgoknak – mondta.
 
A volt uniós biztos jelenleg a veszprémi európai kulturális főváros-projektet felügyeli, ezzel kapcsolatban pedig elmondta: szerinte a kulturális híreket nem tekintik fontosnak a magyar és az európai újságírók sem. Számukra a belpolitika vagy pénzügy, ami érdekes – fogalmazott. Úgy vélte, az olvasók nem a világról akarnak tudomást szerezni, hanem megerősítést akarnak keresni a véleményüknek. A hatalmi politikát bűnös rossznak tartják, az pedig szerinte elvész a magyar médiában, hogy ez az ország minden botrány, minden fogyatékossága ellenére, halad valamilyen irányba - mondta.

Navracsics Tibor szerint az egyetemek alapítványi rendszerbe való átszervezése nem feltétlenül mutat majd azonnali eredményt, erre egy, vagy akár több évet is várni kell. 

A politikus a műsorban gusztustalannak nevezte, hogy a baloldal tömeggyilkosnak nevezte a kormányt, pedig szerinte a korábbi katasztrófák idején – mint például a 2013-as árvíz napjaiban – kiemelkedő összefogást lehetett látni. 

Arra a felvetésre, miszerint a kormánypárt is durva jelzőkkel illeti az ellenzéket, Navracsics azt mondta: szerinte azok sosem olyan kemények, mint amit a Fidesz kap. Hozzátette, szerinte nincs esély arra, hogy rendes párbeszéd legyen a két oldal között. 

(Kiemelt kép: MTI | Krizsán Csaba)

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.